Planuję budowę domu na działce, która znajduje się w strefie, gdzie obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Złożyłem wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, jednak urząd gminy odmówił jej wydania, argumentując to brakiem zgodności z planem. W mojej ocenie projekt jest zgodny z przepisami, a odmowa jest nieuzasadniona. Czy gmina ma prawo do takiej decyzji? Jakie kroki mogę podjąć, aby odwołać się od tej decyzji? Czy warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie administracyjnym?
Czy gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy?
Użytkownik
11 maja 2026280
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy?
Tak, gmina ma prawo odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy, jeśli projekt nie jest zgodny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego (MPZP). MPZP jest podstawowym dokumentem określającym zasady zabudowy i zagospodarowania terenu, a decyzja o warunkach zabudowy musi być z nim zgodna.
Jakie kroki możesz podjąć?
- Masz prawo odwołać się od decyzji gminy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Odwołanie należy złożyć w terminie 14 dni od otrzymania decyzji.
- Jeśli SKO podtrzyma decyzję gminy, możesz złożyć skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Skargę należy złożyć w terminie 30 dni od otrzymania decyzji SKO.
- W przypadku niekorzystnego wyroku WSA, możesz złożyć skargę kasacyjną do Naczelnego Sądu Administracyjnego. Skargę należy złożyć w terminie 30 dni od otrzymania wyroku WSA.
Czy warto skonsultować się z prawnikiem?
Tak, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie administracyjnym. Prawnik pomoże Ci ocenić, czy decyzja gminy jest zgodna z prawem, przygotuje odpowiednie dokumenty i będzie reprezentował Cię w postępowaniu administracyjnym i sądowym.
Co powinieneś zrobić dalej?
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.