Planuję budowę domu na działce, która znajduje się w obszarze nieobjętym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Złożyłem wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, jednak urząd gminy odmówił jej wydania, argumentując to brakiem możliwości technicznych przyłączenia mediów. Czy gmina ma prawo do takiej odmowy? Jakie są moje możliwości odwoławcze w tej sytuacji? Czy mogę się odwołać do wyższych instancji, jeśli uznam, że decyzja jest niesłuszna?
Czy gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy?
Użytkownik
14 maja 2026430
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy?
Tak, gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy, ale tylko w określonych przypadkach przewidzianych prawem. Jednym z takich przypadków jest brak możliwości technicznych przyłączenia mediów, o czym wspomniałeś.
Podstawa prawna odmowy
Zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, decyzja o warunkach zabudowy może zostać odmówiona, jeśli inwestycja:
W Twoim przypadku urząd gminy uznał, że brak możliwości przyłączenia mediów stanowi przeszkodę do wydania decyzji.
Możliwości odwoławcze
Jeśli nie zgadzasz się z decyzją gminy, masz prawo do odwołania się. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
- Masz 14 dni od otrzymania decyzji na złożenie odwołania.
- W odwołaniu powinieneś przedstawić argumenty, dlaczego uważasz, że decyzja jest niesłuszna.
- Jeśli SKO podtrzyma decyzję gminy, możesz złożyć skargę do WSA.
- Skargę należy złożyć w ciągu 30 dni od otrzymania decyzji SKO.
Co dalej?
W przypadku dalszych wątpliwości warto skonsultować się z prawnikiem, który pomoże Ci
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.