Ppobierzpismo.pl

Czy gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy?

Użytkownik
17 maja 2026740

Planuję budowę domu na działce, która znajduje się w obszarze nieobjętym miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. Złożyłem wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy, jednak urząd gminy odmówił jej wydania, argumentując to brakiem możliwości technicznych przyłączenia mediów. Czy gmina ma prawo do takiej odmowy? Jakie są moje możliwości odwoławcze w tej sytuacji? Czy mogę się odwołać do wyższych instancji, jeśli gmina utrzyma swoją decyzję?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Odmowa wydania decyzji o warunkach zabudowy

Podstawy prawne odmowy

Gmina może odmówić wydania decyzji o warunkach zabubowy (WZ) w określonych sytuacjach, ale musi to mieć uzasadnienie prawne. Zgodnie z art. 61 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, odmowa jest możliwa m.in. gdy:
  • brak jest technicznych możliwości przyłączenia do sieci infrastruktury (mediów),

• inwestycja naruszałaby przepisy prawa lub ustalenia studium uwarunkowań,

• działka nie ma dostępu do drogi publicznej.
  • Możliwości odwoławcze

• Odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego (SKO)

• - Masz 14 dni od doręczenia decyzji na złożenie odwołania.
    - W odwołaniu wskaż, że gmina nie przedstawiła wystarczających dowodów na brak możliwości przyłączenia mediów lub że istnieją alternatywne rozwiązania (np. przydomowa oczyszczalnia zamiast kanalizacji).

• Skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (WSA)

• - Jeśli SKO podtrzyma decyzję gminy, możesz złożyć skargę do WSA w terminie 30 dni.
    - Sąd sprawdzi, czy decyzja była zgodna z prawem i czy gmina prawidłowo oceniła sytuację.

Co możesz zrobić dalej?

• Złóż odwołanie do SKO, dołączając opinie specjalistów (np. projektanta sieci) lub dokumenty potwierdzające możliwość przyłączenia mediów.

• Skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym, aby ocenić szanse w przypadku skargi do sądu.
  • Jeśli gmina utrzyma odmowę, warto rozważyć zmianę koncepcji inwestycji lub poszukanie alternatywnych rozwiązań technicznych.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000