Właśnie otrzymałem decyzję administracyjną odmawiającą wydania pozwolenia na budowę domu jednorodzinnego. Uważam, że decyzja jest niesłuszna, ponieważ spełniłem wszystkie wymagania formalne i techniczne. Urząd argumentuje swoją decyzję niezgodnością projektu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, ale według mojej interpretacji projekt jest zgodny z planem. Chciałbym wiedzieć, jakie są kroki, aby odwołać się od tej decyzji. Czy muszę składać odwołanie do tego samego urzędu, czy od razu do sądu administracyjnego? Jakie dokumenty muszę przygotować i jakie są terminy na złożenie odwołania? Czy warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym?
Jak odwołać się od decyzji administracyjnej dotyczącej pozwolenia na budowę?
Użytkownik
15 maja 2026490
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Odwołanie od decyzji o odmowie pozwolenia na budowę
Krok 1: Złożenie odwołania do organu wyższego stopnia
Masz prawo odwołać się od decyzji w terminie 14 dni od jej doręczenia. Odwołanie składasz do tego samego urzędu, który wydał decyzję, ale zostanie ono przekazane do organu wyższego stopnia (np. do Samorządowego Kolegium Odwoławczego).
Wymagane dokumenty:
Krok 2: Ewentualne skierowanie sprawy do sądu
Jeśli organ odwoławczy utrzyma decyzję w mocy, możesz wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w terminie 30 dni od doręczenia decyzji odwoławczej.
Czy warto skonsultować się z prawnikiem?
Tak, szczególnie jeśli:
Co powinieneś zrobić teraz?
Pamiętaj, że termin 14 dni jest kluczowy - jeśli go przekroczysz, stracisz prawo do odwołania administracyjnego.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.