Ppobierzpismo.pl

Jak odwołać się od decyzji administracyjnej dotyczącej pozwolenia na budowę?

Użytkownik
28 kwietnia 2026410

W ubiegłym miesiącu otrzymałem decyzję administracyjną odmawiającą wydania pozwolenia na budowę domu jednorodzinnego na mojej działce. Uzasadnienie wskazuje na niezgodność projektu z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, jednak uważam, że moja inwestycja spełnia wszystkie wymagane warunki. Chciałbym się odwołać od tej decyzji, ale nie jestem pewien, jakie kroki należy podjąć. Czy odwołanie należy złożyć do tego samego organu, który wydał decyzję, czy bezpośrednio do sądu administracyjnego? Jakie dokumenty muszę dołączyć do odwołania i jaki jest termin na jego złożenie? Czy warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Jak odwołać się od decyzji administracyjnej dotyczącej pozwolenia na budowę?

Odwołanie od decyzji administracyjnej odmawiającej pozwolenia na budowę jest możliwe, ale wymaga zachowania określonych procedur. Oto kroki, które należy podjąć:

1. Termin na złożenie odwołania

Masz 14 dni od daty otrzymania decyzji na złożenie odwołania. Termin ten liczy się od dnia doręczenia decyzji, a nie od jej wydania.

2. Organ, do którego należy złożyć odwołanie

Odwołanie składasz do tego samego organu, który wydał decyzję (np. starosta, prezydent miasta). To on przekazuje odwołanie wraz z aktami sprawy do organu odwoławczego, którym zazwyczaj jest wojewoda lub samorządowe kolegium odwoławcze.

3. Treść odwołania

W odwołaniu należy:
  • Wskazać numer decyzji i datę jej wydania

• Wyraźnie zaznaczyć, że się od niej odwołujesz

• Przedstawić argumenty, dlaczego decyzja jest niesłuszna (np. wskazać, że projekt jest zgodny z planem zagospodarowania przestrzennego)

• Dołączyć dokumenty potwierdzające Twoje stanowisko (np. opinie ekspertów, wyciągi z planu zagospodarowania)
  • 4. Dokumenty do odwołania

Do odwołania warto dołączyć:
  • Kopię decyzji administracyjnej

• Dokumenty potwierdzające Twoje argumenty (np. mapy, projekty, opinie)

• Ewentualne pełnomocnictwo, jeśli działasz przez pełnomocnika
  • 5. Konsultacja z prawnikiem

Jeśli sprawa jest skomplikowana lub masz wątpliwości co do argumentacji, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym. Może on pomóc w przygotowaniu odwołania i zwiększyć szanse na pozytywne rozpatrzenie sprawy.

Co dalej?

Po złożeniu odwołania organ odwoławczy przeanalizuje sprawę i wyda decyzję. Jeśli odwołanie zostanie odrzucone, możesz wnieść skargę do **Wojewódzkiego

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000