Ppobierzpismo.pl

Czy nauczyciel może odmówić wydania świadectwa z powodu nieoddanych podręczników?

Użytkownik
2 maja 2026690

Moje dziecko ukończyło szkołę podstawową, ale bibliotekarka twierdzi, że nie oddało wszystkich podręczników i dlatego nie wyda świadectwa. Kilka książek rzeczywiście zaginęło w trakcie roku szkolnego. Czy szkoła ma prawo zatrzymać świadectwo z tego powodu? Jakie są moje możliwości w tej sytuacji? Czy powinnam zapłacić za zgubione podręczniki, czy mogę się odwołać od tej decyzji?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Zatrzymanie świadectwa z powodu nieoddanych podręczników

Czy szkoła może zatrzymać świadectwo?

Nie, szkoła nie ma prawa wstrzymywać wydania świadectwa ukończenia szkoły z powodu nieoddanych podręczników. Świadectwo jest dokumentem potwierdzającym spełnienie obowiązku szkolnego i musi być wydane niezależnie od innych okoliczności.

Co możesz zrobić w tej sytuacji?

• Wymagaj wydania świadectwa - powołaj się na art. 44f ustawy o systemie oświaty, który nie przewiduje możliwości zatrzymania świadectwa z powodu nieoddanych książek

• Rozwiąż sprawę podręczników:

• - Możesz zaproponować odkupienie zgubionych podręczników
    - Możesz negocjować obniżenie kwoty, jeśli książki były używane
    - Masz prawo żądać faktury za ewentualną opłatę

Jak postępować dalej?

• Natychmiast złóż pisemne żądanie wydania świadectwa do dyrektora szkoły

• Jeśli szkoła nadal odmawia, złóż skargę do kuratorium oświaty

• W przypadku żądania zapłaty za podręczniki, poproś o podstawę prawną i wyliczenie kwoty
  • Pamiętaj, że brak świadectwa może utrudnić rekrutację do szkoły średniej, więc działaj szybko. Jeśli szkoła nadal odmawia, rozważ złożenie skargi do kuratorium lub wniosku o interwencję do rzecznika praw ucznia.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000