Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
17 maja 2026260

W mojej firmie zatrudniam pracownika na umowę o pracę. Ostatnio zdarzyło się, że przez trzy dni nie pojawił się w pracy i nie poinformował mnie o przyczynie swojej nieobecności. Dopiero po moim telefonie powiedział, że miał sprawy osobiste. Czy w takiej sytuacji mogę go zwolnić dyscyplinarnie? Jakie kroki powinnam podjąć, aby uniknąć problemów z prawem? Czy muszę najpierw wydać upomnienie, czy mogę od razu rozwiązać umowę? Chcę postąpić zgodnie z przepisami, ale jednocześnie nie toleruję takiego zachowania w mojej firmie.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Porada prawna dotycząca rozwiązania umowy z pracownikiem

Podstawa prawna rozwiązania umowy

Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 52), możesz rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jeśli:
  • pracownik zawinił ciężkim naruszeniem podstawowych obowiązków pracowniczych

• popełnił przestępstwo uniemożliwiające dalsze zatrudnienie

• zawinił przez uporczywe niewykonywanie obowiązków pomimo kary upomnienia
  • Procedura postępowania

• Dokumentacja zdarzenia:

• - Spisz notatkę służbową z dokładnym opisem nieobecności
    - Zbierz dowody (np. maile, SMS-y, zeznania świadków)

• Wezwanie pracownika do wyjaśnień:

• - Wystosuj pisemne wezwanie do złożenia wyjaśnień w określonym terminie (zwykle 2-3 dni)

• Ocena wyjaśnień:

• - Oceń czy podane powody są wiarygodne i usprawiedliwiają nieobecność
    - Brak odpowiedzi lub nieuzasadnione wyjaśnienia mogą stanowić podstawę do rozwiązania umowy

• Decyzja o rozwiązaniu umowy:

• - Możesz rozważyć upomnienie dla pierwszego wykroczenia
    - Przy powtarzających się przypadkach lub braku wyjaśnień - rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia

Ryzyka prawne

• Pracownik może zakwestionować rozwiązanie umowy w sądzie pracy

• Sąd może uznać jednorazową nieobecność za niewystarczającą podstawę do dyscyplinarnego zwolnienia
  • Zalecane działania

• Wystosuj upomnienie na piśmie z wyraźnym ostrzeżeniem o konsekwencjach

• Wprowadź jasne zasady dotyczące zgłaszania nieobecności w regulaminie pracy

• Przy kolejnym naruszeniu - rozważ rozwiązanie umowy z zachowaniem procedury
  • Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy przed podjęciem ostatecznej decyzji o zwolnieniu.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000