Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
13 maja 2026350

Witam, prowadzę małą firmę budowlaną i mam problem z jednym z pracowników. Od dwóch tygodni nie stawia się w pracy, nie odpowiada na telefony i nie dostarcza żadnego usprawiedliwienia. W umowie o pracę mamy zapis o obowiązku usprawiedliwiania nieobecności, ale nie precyzuje on dokładnie terminów. Czy w tej sytuacji mogę rozwiązać umowę dyscyplinarnie? Jakie kroki powinnam podjąć, aby uniknąć problemów z PIP? Czy powinnam wysłać upomnienie na adres zamieszkania przed zwolnieniem? Proszę o poradę, bo boję się konsekwencji prawnych.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Porada w sprawie zwolnienia pracownika za nieobecność

Podstawa prawna rozwiązania umowy

Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 52 § 1 pkt 1), możesz rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika, jeśli ten ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze. Nieusprawiedliwiona nieobecność przez 2 tygodnie kwalifikuje się jako takie naruszenie.

Wymagane kroki przed zwolnieniem

• Próba kontaktu - udokumentuj wszystkie próby kontaktu (SMS, maile, wezwania do stawienia się)

• Wezwanie do wyjaśnień - wyślij pisemne wezwanie na adres zamieszkania z żądaniem wyjaśnienia nieobecności w określonym terminie (np. 3 dni)

• Zastosowanie procedury dyscyplinarnej - jeśli pracownik nie odpowie, możesz wydać wypowiedzenie dyscyplinarne
  • Zabezpieczenie przed PIP

• Dokumentuj wszystko (listy polecone, notatki służbowe)

• Zachowaj kopie korespondencji

• Sporządź dokładny opis sytuacji z datami nieobecności
  • Dalsze kroki

• Wyślij pisemne wezwanie do pracownika na adres z umowy

• Jeśli nie odpowie w wyznaczonym terminie, przygotuj wypowiedzenie dyscyplinarne

• Rozważ konsultację z prawnikiem przed ostatecznym rozwiązaniem umowy
  • Pamiętaj, że w przypadku wątpliwości warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, aby uniknąć ewentualnych roszczeń.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000