Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
9 maja 2026520

Witam, prowadzę małą firmę budowlaną i mam problem z jednym z pracowników. Od dwóch tygodni nie stawia się w pracy, nie odbiera telefonów i nie dostarcza żadnego usprawiedliwienia. W umowie o pracę mamy zapis o obowiązku usprawiedliwiania nieobecności. Czy w tej sytuacji mogę rozwiązać z nim umowę dyscyplinarnie? Jak powinna wyglądać procedura, żeby uniknąć problemów z PIP? Czy muszę wysłać jakieś wezwanie przed zwolnieniem? Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Zwolnienie pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia

Podstawa prawna

Możesz rozwiązać umowę dyscyplinarnie na podstawie art. 52 Kodeksu pracy, który przewiduje możliwość rozwiązania umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika w przypadku ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków.

Nieobecność przez 2 tygodnie bez usprawiedliwienia może być uznana za naganne naruszenie obowiązków pracowniczych.

Wymagana procedura

• Wezwanie do wyjaśnień - wyślij pisemne wezwanie (listem poleconym) z prośbą o wyjaśnienie nieobecności w określonym terminie (np. 3-5 dni)

• Dokumentacja - zachowaj dowody nieobecności (listy obecności) i prób kontaktu

• Decyzja o zwolnieniu - jeśli pracownik nie odpowie lub nie przedstawi ważnego usprawiedliwienia, możesz wydać dyscyplinarną wypowiedzenie
  • Ważne elementy wypowiedzenia:

• Konkretny opis naruszenia (daty nieobecności)

• Wskazanie prób kontaktu

• Odniesienie do zapisów umownych

• Data rozwiązania umowy
  • Zabezpieczenie przed PIP:

• Zachowaj pełną dokumentację

• Daj pracownikowi szansę na wyjaśnienie sytuacji

• Sprawdź czy w okresie nieobecności nie wystąpiły okoliczności wyłączające winę (np. nagła hospitalizacja)
  • Dalsze kroki: Zalecam przygotowanie wezwania do wyjaśnień i konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy przed wydaniem ostatecznej decyzji o zwolnieniu.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000