Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
4 maja 202670

Prowadzę małą firmę budowlaną i mam problem z jednym z pracowników. Ostatnio nie stawił się na pracy przez trzy dni z rzędu, nie informując mnie wcześniej ani nie przedstawiając żadnego usprawiedliwienia. W umowie o pracę mamy zapis o obowiązku informowania o nieobecnościach. Czy w tej sytuacji mogę rozwiązać z nim umowę dyscyplinarnie? Jakie są konsekwencje prawne takiego zwolnienia? Czy muszę wypłacić mu odprawę? Chciałbym postąpić zgodnie z prawem, ale jednocześnie nie mogę tolerować takiego zachowania w zespole.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Zwolnienie pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia

Podstawa prawna rozwiązania umowy

Tak, możesz rozwiązać umowę dyscyplinarnie w tej sytuacji. Nieusprawiedliwiona nieobecność pracownika przez trzy dni może stanowić ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy).

Warunki prawidłowego zwolnienia

Aby zwolnienie było ważne:
  • Pracownik musi uporczywie naruszać obowiązki (trzy dni nieobecności mogą to spełniać)

• Musisz mieć dowody na nieobecność (np. listy obecności, zeznania świadków)

• Należy dokładnie opisać naruszenie w wypowiedzeniu
  • Odprawa przy zwolnieniu dyscyplinarnym

W przypadku rozwiązania umowy z winy pracownika (art. 52 KP):
  • Nie masz obowiązku wypłaty odprawy

• Pracownik traci prawo do odszkodowania za przedwczesne rozwiązanie umowy

• Musisz jednak wypłacić należne wynagrodzenie za przepracowane dni
  • Procedura zwolnienia

• Sporządź pisemne wypowiedzenie z dokładnym uzasadnieniem

• Przekaż je pracownikowi (najlepiej na piśmie z potwierdzeniem odbioru)

• Zachowaj kopię dokumentacji
  • Co dalej?

Przed podjęciem decyzji warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, aby upewnić się, że wszystkie procedury zostały zachowane. Możesz też rozważyć uprzednie wezwanie pracownika na rozmowę wyjaśniającą.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000
    Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia? | Porady Prawne PobierzPismo.pl · pobierzpismo.pl