Prowadzę małą firmę budowlaną i mam problem z jednym z pracowników. Od dwóch tygodni nie stawia się w pracy, nie odpowiada na telefony i nie dostarcza żadnego usprawiedliwienia. W umowie o pracę mamy zapis o obowiązku usprawiedliwiania nieobecności, ale nie precyzuje on dokładnie terminów. Czy w tej sytuacji mogę rozwiązać umowę dyscyplinarnie? Jak powinienem postąpić, aby uniknąć problemów z PIP? Czy muszę najpierw wysłać upomnienie, czy mogę od razu wypowiedzieć umowę? Proszę o poradę, bo sytuacja paraliżuje moją firmę - brakuje rąk do pracy, a ja ponoszę koszty bez żadnych efektów.
Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?
Użytkownik
16 maja 2026750
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Zwolnienie pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia
Podstawa prawna rozwiązania umowy
W Twojej sytuacji możesz rozważyć rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika (art. 52 Kodeksu pracy). Dwutygodniowa nieobecność bez kontaktu i usprawiedliwienia może stanowić naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych.
Procedura dyscyplinarna
Zgodnie z prawem pracy powinieneś zachować następującą kolejność:
Ważne kwestie praktyczne
Ryzyko kontroli PIP
PIP może zakwestionować zwolnienie jeśli:
Co powinieneś zrobić: Natychmiast wyślij pracownikowi pisemne wezwanie do wyjaśnień listem poleconym, a jeśli nie odpowie - przygotuj upomnienie. Rozważ też konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy przed podjęciem ostatecznej decyzji.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.