Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
16 maja 2026750

Prowadzę małą firmę budowlaną i mam problem z jednym z pracowników. Od dwóch tygodni nie stawia się w pracy, nie odpowiada na telefony i nie dostarcza żadnego usprawiedliwienia. W umowie o pracę mamy zapis o obowiązku usprawiedliwiania nieobecności, ale nie precyzuje on dokładnie terminów. Czy w tej sytuacji mogę rozwiązać umowę dyscyplinarnie? Jak powinienem postąpić, aby uniknąć problemów z PIP? Czy muszę najpierw wysłać upomnienie, czy mogę od razu wypowiedzieć umowę? Proszę o poradę, bo sytuacja paraliżuje moją firmę - brakuje rąk do pracy, a ja ponoszę koszty bez żadnych efektów.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Zwolnienie pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia

Podstawa prawna rozwiązania umowy

W Twojej sytuacji możesz rozważyć rozwiązanie umowy o pracę z winy pracownika (art. 52 Kodeksu pracy). Dwutygodniowa nieobecność bez kontaktu i usprawiedliwienia może stanowić naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych.

Procedura dyscyplinarna

Zgodnie z prawem pracy powinieneś zachować następującą kolejność:

• Wezwanie do wyjaśnień - wyślij pracownikowi pisemne wezwanie (listem poleconym) z żądaniem wyjaśnienia nieobecności w określonym terminie (np. 3 dni)

• Ewentualne upomnienie - jeśli pracownik nie odpowie lub wyjaśnienia będą niewystarczające, możesz wystosować pisemne upomnienie

• Rozwiązanie umowy - dopiero po tych krokach możesz rozważyć dyscyplinarne zwolnienie
  • Ważne kwestie praktyczne

• Dokumentuj wszystkie próby kontaktu (smsy, maile, wezwania)

• W treści wypowiedzenia konkretnie wskaż naruszenia (daty nieobecności, brak kontaktu)

• Zachowaj kopie wszystkich dokumentów na wypadek kontroli PIP
  • Ryzyko kontroli PIP

PIP może zakwestionować zwolnienie jeśli:
  • Nie zachowasz należytej procedury

• Brak będzie dowodów na próby kontaktu

• Decyzja będzie wyglądała na pochopną
  • Co powinieneś zrobić: Natychmiast wyślij pracownikowi pisemne wezwanie do wyjaśnień listem poleconym, a jeśli nie odpowie - przygotuj upomnienie. Rozważ też konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy przed podjęciem ostatecznej decyzji.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000