Ppobierzpismo.pl

Czy mogę zwolnić pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia?

Użytkownik
17 maja 2026360

W mojej firmie zatrudniam pracownika na umowę o pracę. Ostatnio nie stawił się w pracy przez dwa dni bez żadnego uprzedzenia ani usprawiedliwienia. Próbowałem się z nim skontaktować, ale nie odbierał telefonu. Czy w takiej sytuacji mogę go zwolnić dyscyplinarnie? Jakie są konsekwencje prawne takiego rozwiązania? Czy muszę najpierw wydać upomnienie, czy mogę od razu wypowiedzieć umowę? Chcę postąpić zgodnie z prawem, ale jednocześnie nie mogę tolerować takiego zachowania w zespole.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Zwolnienie pracownika za nieobecność bez usprawiedliwienia

Podstawa prawna

Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 52), możesz rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w przypadku niewykonywania pracy bez usprawiedliwienia. Jednak musisz spełnić określone warunki.

Wymagane kroki

• Wezwanie do wyjaśnień - powinieneś wysłać pracownikowi pisemne wezwanie do złożenia wyjaśnień w określonym terminie (zwykle 2-3 dni)

• Ocena usprawiedliwienia - jeśli pracownik nie odpowie lub jego wyjaśnienia będą niewystarczające

• Decyzja o rozwiązaniu umowy - wydajesz oświadczenie o rozwiązaniu umowy bez wypowiedzenia
  • Ryzyka prawne

• Pracownik może zakwestionować zwolnienie w sądzie pracy

• Sąd może uznać, że jednorazowa nieobecność to zbyt mało dla dyscyplinarnego zwolnienia

• Możesz zostać zobowiązany do przywrócenia pracownika lub wypłaty odszkodowania
  • Zalecane działania

• Dokumentuj wszystko (nieobecność, próby kontaktu, wezwanie do wyjaśnień)

• Rozważ upomnienie - dla jednorazowego wykroczenia lepsze może być upomnienie

• Skonsultuj się z prawnikiem przed podjęciem decyzji o zwolnieniu
  • Co powinieneś zrobić teraz? Sporządź pisemne wezwanie do wyjaśnień i przeanalizuj odpowiedź pracownika. Jeśli sytuacja się powtarza, dokumentuj każdy przypadek - wtedy będziesz miał mocniejsze podstawy do ewentualnego zwolnienia.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000