Ppobierzpismo.pl

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu?

Użytkownik
26 kwietnia 2026470

Wynajmuję mieszkanie od roku na podstawie umowy na czas nieokreślony z 3-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel poinformował mnie, że planuje generalny remont mieszkania (wymiana instalacji elektrycznej, hydraulicznej i ocieplenie ścian), który ma potrwać około 2 miesięcy. Remont uniemożliwi normalne korzystanie z lokalu. Czy w takiej sytuacji mam prawo wypowiedzieć umowę przed upływem okresu wypowiedzenia? W umowie nie ma zapisów dotyczących remontów. Chciałbym uniknąć płacenia czynszu za okres, gdy nie będę mógł mieszkać w wynajmowanym lokalu. Jakie mam opcje w tej sytuacji?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Wypowiedzenie umowy najmu z powodu remontu

Podstawa prawna

Zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego, najemca może wypowiedzieć umowę najmu z ważnych powodów bez zachowania okresu wypowiedzenia. Generalny remont uniemożliwiający normalne korzystanie z mieszkania może być uznany za taki powód.

Twoje możliwości

• Negocjacje z właścicielem – zaproponuj rozwiązanie umowy za porozumieniem stron bez konieczności wypowiedzenia. Właściciel może zgodzić się na zwolnienie Cię z opłat za okres remontu.

• Wypowiedzenie umowy z ważnych powodów – jeśli remont znacząco utrudni Ci życie (np. brak wody, prądu, pył), możesz złożyć wypowiedzenie z natychmiastowym skutkiem. W takim przypadku powinieneś:

• - Powiadomić właściciela na piśmie o zamiarze wypowiedzenia
    - Wskazać, że remont uniemożliwia normalne użytkowanie mieszkania
    - Zachować dowody (np. zdjęcia, korespondencję)

Czynsz w trakcie remontu

Jeśli nie wypowiesz umowy, właściciel może żądać czynszu, ale powinien zapewnić Ci mieszkanie zastępcze lub obniżyć opłatę proporcjonalnie do utrudnień.

Co dalej?

Najpierw spróbuj porozumieć się z właścicielem. Jeśli to nie zadziała, przygotuj pisemne wypowiedzenie z uzasadnieniem. W razie sporu możesz skonsultować się z prawnikiem lub rzecznikiem praw lokatorów.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000