Ppobierzpismo.pl

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu?

Użytkownik
13 maja 2026840

Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel poinformował mnie, że planuje generalny remont mieszkania (wymiana instalacji elektrycznej, hydraulicznej i tynków), który ma potrwać około 2 miesięcy. Remont ma rozpocząć się za 3 tygodnie. Czy w tej sytuacji mam prawo wypowiedzieć umowę przed czasem bez konsekwencji? W umowie nie ma klauzuli dotyczącej remontów, ale obawiam się, że prace uniemożliwią mi normalne korzystanie z lokalu. Czy mogę domagać się obniżenia czynszu na czas remontu, jeśli zdecyduję się zostać?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Wypowiedzenie umowy najmu z powodu remontu

Prawo do wypowiedzenia umowy

Tak, masz prawo wypowiedzieć umowę najmu w tej sytuacji. Zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego, najemca może wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego z zachowaniem okresu wypowiedzenia (w Twoim przypadku – 1 miesiąc), jeśli:
  • remont znacząco utrudnia normalne korzystanie z mieszkania,

• prace są na tyle uciążliwe, że naruszają Twój komfort mieszkania.
  • Nie musisz czekać na rozpoczęcie remontu – już sama zapowiedź poważnych prac (zwłaszcza wymiany instalacji) uzasadnia wypowiedzenie.

Obniżenie czynszu

Jeśli nie chcesz wypowiadać umowy, możesz żądać obniżenia czynszu na czas remontu (art. 661 § 1 KC). Wysokość obniżki zależy od zakresu utrudnień – warto negocjować to z właścicielem lub wystąpić na piśmie z żądaniem.

Co robić dalej?

• Porozmawiaj z właścicielem – wyjaśnij, że remont utrudni Ci życie i zapytaj, czy zgadza się na rozwiązanie umowy bez konsekwencji lub obniżkę czynszu.

• Wyślij wypowiedzenie na piśmie (jeśli chcesz się wyprowadzić) – zachowaj miesięczny okres wypowiedzenia.
  • Jeśli właściciel nie zgadza się na rozwiązanie umowy, skonsultuj się z prawnikiem lub rzecznikiem praw lokatorów.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000