Ppobierzpismo.pl

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu?

Użytkownik
27 kwietnia 2026360

Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel poinformował mnie, że planuje generalny remont łazienki i kuchni, który ma trwać około 3 tygodni. W tym czasie nie będę miał dostępu do tych pomieszczeń. Czy w takiej sytuacji mam prawo wypowiedzieć umowę przed upływem okresu wypowiedzenia? W umowie nie ma zapisów dotyczących remontów. Martwię się, że nie będę miał gdzie mieszkać przez ten czas, a właściciel nie proponuje żadnego alternatywnego lokum. Jakie mam w tej sytuacji prawa jako najemca?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Prawo do wypowiedzenia umowy najmu z powodu remontu

Podstawa prawna

Zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego, najemca może wypowiedzieć umowę najmu lokalu mieszkalnego z ważnych powodów, nawet jeśli umowa została zawarta na czas nieokreślony. Remont uniemożliwiający normalne korzystanie z mieszkania może stanowić taki ważny powód.

Twoje prawa jako najemcy

• Prawo do wypowiedzenia umowy – Jeśli remont znacząco utrudnia korzystanie z mieszkania (brak dostępu do łazienki/kuchni przez 3 tygodnie), możesz uznać to za naruszenie warunków najmu i wypowiedzieć umowę.

• Brak zapisów w umowie – Skoro umowa nie reguluje kwestii remontów, właściciel powinien zapewnić Ci alternatywne warunki lub zrekompensować utrudnienia.
  • Co możesz zrobić?

• Porozmawiaj z właścicielem – Zapytaj o możliwość:

• - Tymczasowego przeniesienia Cię do innego lokalu
    - Obniżenia czynszu na czas remontu
    - Wcześniejszego rozwiązania umowy bez konsekwencji
  • Wypowiedz umowę – Jeśli właściciel nie chce współpracować, wyślij wypowiedzenie na piśmie, powołując się na utrudnienia w korzystaniu z mieszkania.
  • Następne kroki

• Zbierz dowody (np. komunikację z właścicielem, zdjęcia stanu mieszkania).

• Skonsultuj się z prawnikiem lub rzecznikiem praw najemcy, jeśli właściciel odmawia rozwiązania umowy.
  • W tej sytuacji masz prawo do rozwiązania umowy – działaj na piśmie i dokumentuj wszystkie ustalenia.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000