Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu od dwóch lat, a umowa została zawarta na okres pięciu lat. Obecnie właściciel informuje mnie, że planuje przeprowadzić remont mieszkania, który ma trwać około trzech miesięcy. Remont będzie obejmował wymianę instalacji elektrycznej i hydraulicznej, co znacznie utrudni mi normalne funkcjonowanie w mieszkaniu. Czy mam prawo wypowiedzieć umowę najmu przed upływem pięciu lat z powodu planowanego remontu? Czy właściciel ma obowiązek zapewnić mi alternatywne lokum na czas remontu? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu?
Prawo do wypowiedzenia umowy najmu
Jeśli remont znacząco utrudnia korzystanie z mieszkania, masz prawo do wypowiedzenia umowy najmu przed upływem jej terminu. Zgodnie z art. 673 Kodeksu cywilnego, najemca może wypowiedzieć umowę najmu, jeżeli lokal nie nadaje się do użytkowania zgodnie z przeznaczeniem. Wymiana instalacji elektrycznej i hydraulicznej może być uznana za taką sytuację, zwłaszcza jeśli uniemożliwia normalne funkcjonowanie.
Obowiązki właściciela
Właściciel mieszkania ma obowiązek zapewnić Ci mieszkanie w stanie nadającym się do użytkowania. Jeśli remont uniemożliwia korzystanie z mieszkania, właściciel powinien zapewnić Ci alternatywne lokum na czas trwania prac. W przeciwnym razie możesz domagać się obniżenia czynszu lub wypowiedzenia umowy.
Twoje prawa
Co powinieneś zrobić?
Skontaktuj się z właścicielem mieszkania, aby omówić szczegóły remontu i ewentualne rozwiązania. Jeśli nie
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.