Ppobierzpismo.pl

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu mieszkania?

Użytkownik
17 maja 2026170

Wynajmuję mieszkanie od dwóch lat na podstawie umowy na czas nieokreślony. Obecnie planuję przeprowadzić remont, który wymagałby opuszczenia mieszkania na kilka miesięcy. Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem ze względu na konieczność remontu? Czy muszę uzyskać zgodę właściciela? Jakie są moje prawa w tej sytuacji i czy istnieją jakieś konsekwencje prawne dla mnie jako najemcy?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Wypowiedzenie umowy najmu z powodu remontu

Podstawy prawne

Zgodnie z Kodeksem cywilnym (art. 673-673³), jako najemca masz prawo wypowiedzieć umowę najmu na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia (zwykle 3 miesiące).

Twoje możliwości

• Wypowiedzenie umowy - Możesz wypowiedzieć umowę bez podania przyczyny, zachowując okres wypowiedzenia

• Porozumienie z właścicielem - Warto negocjować rozwiązanie polubowne, np.:

• - Tymczasowe zawieszenie najmu
    - Skrócenie okresu wypowiedzenia
    - Podział kosztów remontu

Konsekwencje prawne

• Jeśli wypowiesz umowę zgodnie z zasadami, nie ponosisz odpowiedzialności

• Samowolne opuszczenie mieszkania bez wypowiedzenia może skutkować koniecznością płacenia czynszu do końca okresu wypowiedzenia
  • Co powinieneś zrobić?

• Sprawdź dokładne zapisy swojej umowy najmu dotyczące wypowiedzenia

• Spróbuj porozmawiać z właścicielem o możliwości rozwiązania umowy lub tymczasowego zawieszenia najmu

• Jeśli zdecydujesz się na wypowiedzenie, złóż je na piśmie z zachowaniem wymaganego okresu wypowiedzenia
  • Najlepszym rozwiązaniem będzie próba polubownego uzgodnienia warunków z właścicielem mieszkania, zanim podejmiesz formalne kroki.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000