Ppobierzpismo.pl

Czy mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem z powodu remontu mieszkania?

Użytkownik
1 maja 2026560

Wynajmuję mieszkanie na podstawie umowy na czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel planuje generalny remont, który ma trwać około 2 miesięcy i uniemożliwi normalne korzystanie z lokalu. Czy w takiej sytuacji mogę wypowiedzieć umowę najmu przed czasem bez konsekwencji? W umowie nie ma klauzuli dotyczącej remontów. Czy właściciel ma obowiązek zapewnić mi alternatywne lokum na czas prac, czy mogę żądać obniżenia czynszu? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy możesz wypowiedzieć umowę najmu przed czasem?

Tak, możesz wypowiedzieć umowę najmu, jeśli remont uniemożliwi Ci normalne korzystanie z mieszkania. Wynika to z art. 673 Kodeksu cywilnego, który pozwala najemcy na rozwiązanie umowy w przypadku, gdy lokal stanie się niezdatny do użytkowania. W Twojej sytuacji miesięczny okres wypowiedzenia jest wystarczający.

Obowiązki właściciela

Właściciel nie ma obowiązku zapewnienia Ci alternatywnego lokum na czas remontu, chyba że umowa najmu wyraźnie to przewiduje. Jednakże, jeśli remont znacząco ogranicza korzystanie z mieszkania, możesz żądać obniżenia czynszu proporcjonalnie do zakresu utrudnień.

Twoje prawa

• Wypowiedzenie umowy: Możesz wypowiedzieć umowę z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

• Obniżenie czynszu: Jeśli remont utrudnia korzystanie z mieszkania, możesz negocjować obniżenie czynszu.

• Odszkodowanie: Jeśli remont spowoduje szkody materialne lub inne straty, możesz dochodzić odszkodowania od właściciela.
  • Co powinieneś zrobić?

• Porozmawiaj z właścicielem: Przed podjęciem decyzji o wypowiedzeniu umowy, warto przedyskutować z właścicielem możliwość obniżenia czynszu lub innych rozwiązań.

• Sporządź pismo: Jeśli zdecydujesz się na wypowiedzenie umowy, sporządź pismo z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.
  • Jeśli sytuacja jest skomplikowana, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000