Zamierzam złożyć rezygnację z obecnej pracy i zastanawiam się, czy oświadczenie o rezygnacji musi być napisane odręcznie, czy może być wydrukowane i tylko podpisane. W mojej umowie o pracę nie ma konkretnych wytycznych na ten temat. Słyszałem różne opinie – niektórzy twierdzą, że odręczne pismo jest ważniejsze, inni, że forma nie ma znaczenia, byleby dokument był podpisany. Chciałbym uniknąć problemów z pracodawcą, dlatego pytam, czy istnieją przepisy prawa pracy, które regulują tę kwestię. Czy mogę bezpiecznie złożyć wydrukowane oświadczenie z własnoręcznym podpisem, czy lepiej napisać je ręcznie?
Czy oświadczenie o rezygnacji z pracy musi być napisane odręcznie?
Użytkownik
26 kwietnia 2026630
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Rezygnacja z pracy – forma oświadczenia
Wymogi prawne dotyczące formy wypowiedzenia
Polskie prawo pracy nie precyzuje formy oświadczenia o rezygnacji z pracy. Przepisy nie wymagają, aby wypowiedzenie było napisane odręcznie. Kluczowe elementy to:
Praktyczne rozwiązanie
Możesz bezpiecznie złożyć wydrukowane oświadczenie z własnoręcznym podpisem. Wiele firm akceptuje tę formę jako standardową.
Zalecane elementy oświadczenia:
Kiedy warto rozważyć formę odręczną?
Sytuacje, w których odręczne pismo może być lepszym wyborem:
Co powinieneś zrobić?
Przygotuj wydrukowane oświadczenie z podpisem i złóż je pracodawcy. Jeśli masz wątpliwości, możesz dodatkowo potwierdzić przyjęcie wypowiedzenia (np. mailowo lub przez potwierdzenie odbioru).
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.