Zamierzam złożyć rezygnację z obecnej pracy i zastanawiam się, czy oświadczenie o rezygnacji musi być napisane odręcznie, czy mogę je wydrukować i tylko podpisać. W mojej umowie o pracę nie ma konkretnych wytycznych na ten temat. Słyszałem różne opinie - niektórzy twierdzą, że musi być odręczne, inni, że forma nie ma znaczenia, ważna jest treść i podpis. Chciałbym uniknąć ewentualnych problemów z pracodawcą, dlatego wolę się upewnić. Czy istnieją jakieś przepisy prawa pracy, które regulują tę kwestię? Jak powinienem przygotować takie oświadczenie, żeby było ważne?
Czy oświadczenie o rezygnacji z pracy musi być napisane odręcznie?
Użytkownik
6 maja 202690
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Rezygnacja z pracy - forma oświadczenia
W polskim prawie pracy nie ma wymogu, aby rezygnacja była napisana odręcznie. Kluczowe elementy to:
- Możesz przygotować wydrukowane oświadczenie i je podpisać.
- Ważne, aby dokument zawierał wyraźną wolę rozwiązania umowy (np. "Niniejszym oświadczam o rozwiązaniu umowy o pracę z dniem...").
- Zgodnie z Kodeksem pracy (art. 30¹) wypowiedzenie umowy o pracę wymaga formy pisemnej – ale nie precyzuje, czy musi to być pismo odręczne.
- Najważniejsze to zachować dowód złożenia rezygnacji (np. kopię z potwierdzeniem odbioru przez pracodawcę).
- Wydrukuj oświadczenie, podpisz je i złóż pracodawcy osobiście lub listem poleconym (dla celów dowodowych).
- W treści podaj datę rozwiązania umowy i zachowaj termin wypowiedzenia (zgodny z umową/Kodeksem pracy).
Co dalej?
Przygotuj wydrukowane oświadczenie, podpisz je i złóż pracodawcy, najlepiej z potwierdzeniem odbioru. Jeśli masz wątpliwości co do terminu wypowiedzenia, sprawdź zapisy w swojej umowie lub przepisy Kodeksu pracy (standardowo jest to 2 tygodnie do 3 miesięcy w zależności od stażu pracy).
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.