Ppobierzpismo.pl

Czy oświadczenie o rezygnacji z pracy musi być napisane odręcznie?

Użytkownik
17 maja 2026200

Zamierzam złożyć rezygnację z obecnej pracy i zastanawiam się, czy oświadczenie o rezygnacji musi być napisane odręcznie, czy może być wydrukowane i tylko podpisane. W mojej umowie o pracę nie ma konkretnych wytycznych na ten temat. Słyszałem różne opinie – niektórzy twierdzą, że odręczne pismo ma większą moc prawną, inni, że forma nie ma znaczenia, byle była czytelna i podpisana. Chciałbym uniknąć ewentualnych problemów z pracodawcą, dlatego pytam, czy istnieją jakieś przepisy regulujące tę kwestię. Czy mogę bezpiecznie złożyć wydrukowane oświadczenie, czy lepiej napisać je ręcznie?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Rezygnacja z pracy - forma oświadczenia

Forma oświadczenia o rezygnacji

Nie ma obowiązku składania odręcznie napisanej rezygnacji - polskie prawo pracy nie precyzuje formy takiego oświadczenia. Możesz złożyć:

• Wydrukowane i podpisane oświadczenie

• Odręcznie napisane pismo

• Dokument w formie elektronicznej (jeśli pracodawca akceptuje tę formę)
  • Ważne elementy rezygnacji

Dokument powinien zawierać:

• Twoje dane osobowe

• Dane pracodawcy

• Wyraźne oświadczenie woli o rozwiązaniu umowy

• Datę złożenia wypowiedzenia

• Twój podpis
  • Praktyczne wskazówki

• Sprawdź umowę - choć mówisz, że nie ma tam zapisów, warto upewnić się czy nie ma wymogu konkretnej formy

• Zachowaj kopię - niezależnie od formy, zatrzymaj kopię dokumentu z potwierdzeniem odbioru przez pracodawcę

• Termin wypowiedzenia - pamiętaj o zachowaniu wymaganego okresu wypowiedzenia
  • Co dalej?

Najbezpieczniej jest złożyć wydrukowane i podpisane oświadczenie, zachowując jego kopię. Jeśli chcesz mieć absolutną pewność, możesz poprosić pracodawcę o potwierdzenie odbioru rezygnacji na kopii dokumentu.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000