Zamierzam złożyć rezygnację z obecnej pracy i zastanawiam się, czy oświadczenie o rezygnacji musi być napisane odręcznie, czy może być wydrukowane i tylko podpisane. W mojej umowie o pracę nie ma konkretnych wytycznych na ten temat. Słyszałem różne opinie – niektórzy twierdzą, że odręczne pismo ma większą moc prawną, inni, że forma nie ma znaczenia, byle była czytelna i podpisana. Chciałbym uniknąć ewentualnych problemów z pracodawcą, dlatego pytam, czy istnieją jakieś przepisy regulujące tę kwestię. Czy mogę bezpiecznie złożyć wydrukowane oświadczenie, czy lepiej napisać je ręcznie?
Czy oświadczenie o rezygnacji z pracy musi być napisane odręcznie?
Użytkownik
17 maja 2026200
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Rezygnacja z pracy - forma oświadczenia
Forma oświadczenia o rezygnacji
Nie ma obowiązku składania odręcznie napisanej rezygnacji - polskie prawo pracy nie precyzuje formy takiego oświadczenia. Możesz złożyć:
Ważne elementy rezygnacji
Dokument powinien zawierać:
Praktyczne wskazówki
Co dalej?
Najbezpieczniej jest złożyć wydrukowane i podpisane oświadczenie, zachowując jego kopię. Jeśli chcesz mieć absolutną pewność, możesz poprosić pracodawcę o potwierdzenie odbioru rezygnacji na kopii dokumentu.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.