Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w imieniu mocodawcy?

Użytkownik
2 maja 2026430

Chciałbym udzielić pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby mógł załatwiać za mnie sprawy urzędowe i bankowe podczas mojego wyjazdu za granicę. Zastanawiam się jednak, czy takie pełnomocnictwo pozwoli mu również na zaciąganie zobowiązań finansowych, np. kredytów, w moim imieniu. Czy pełnomocnictwo ogólne wystarczy do takich czynności, czy konieczne jest specjalne pełnomocnictwo? Chcę uniknąć sytuacji, w której mógłby bez mojej wiedzy zaciągać poważne zobowiązania, ale jednocześnie potrzebuję, żeby mógł np. podpisywać umowy przedłużenia lokaty w banku.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie kredytów

Zakres pełnomocnictwa ogólnego

Pełnomocnictwo ogólne (regulowane przez art. 98-109 Kodeksu cywilnego) upoważnia do:
  • Zwykłego zarządu majątkiem mocodawcy

• Czynności sądowych i administracyjnych

• Podpisywania umów dotyczących codziennych spraw
  • Nie obejmuje jednak tzw. czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu, do których należą m.in.:

• Zaciąganie kredytów i pożyczek

• Zbywanie nieruchomości

• Zakładanie hipotek
  • Zabezpieczenie przed niepożądanymi działaniami

Jeśli chcesz:
  • Zezwolić bratu na podpisywanie umów przedłużenia lokaty - pełnomocnictwo ogólne wystarczy

• Zabronić zaciągania kredytów - nie musisz robić nic więcej, bo pełnomocnictwo ogólne i tak tego nie obejmuje
  • Co powinieneś zrobić?

• Sporządź pełnomocnictwo ogólne z wyraźnym wskazaniem zakresu uprawnień

• Rozważ dodatkowe zastrzeżenie w treści: "Z wyłączeniem prawa do zaciągania zobowiązań finansowych"
  • W przypadku wątpliwości co do konkretnych czynności, które brat miałby wykonywać, warto skonsultować się z prawnikiem, aby precyzyjnie określić zakres pełnomocnictwa.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000