W związku z wyjazdem za granicę na dłuższy czas, udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby mógł załatwiać za mnie sprawy urzędowe i bankowe. W dokumencie wskazałem, że ma prawo do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach, bez szczegółowego wymieniania czynności. Brat twierdzi, że na tej podstawie może również zaciągać kredyty w moim imieniu. Czy pełnomocnictwo ogólne rzeczywiście daje mu tak szerokie uprawnienia? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której bez mojej wiedzy zobowiąże mnie finansowo. Jak mogę ograniczyć zakres pełnomocnictwa, jeśli obecne jest zbyt szerokie?
Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?
Czy pełnomocnictwo ogólne pozwala na zaciąganie kredytów?
Pełnomocnictwo ogólne (art. 98 Kodeksu cywilnego) upoważnia do wszystkich czynności zwykłego zarządu. Oznacza to, że brat może działać w Twoim imieniu w sprawach codziennych, takich jak:
Jednak zaciąganie kredytów czy zobowiązań finansowych wykracza poza zakres zwykłego zarządu. Do takich czynności potrzebne jest pełnomocnictwo szczególne, które wyraźnie wskazuje, że pełnomocnik ma prawo do zaciągania zobowiązań finansowych w Twoim imieniu.
Jak ograniczyć zakres pełnomocnictwa?
Jeśli chcesz uniknąć sytuacji, w której brat może zaciągnąć kredyt bez Twojej wiedzy, możesz:
Co dalej?
Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed niepożądanymi działaniami, skonsultuj się z prawnikiem, aby sporządzić nowe pełnomocnictwo lub zmodyfikować istniejące. Warto również poinformować bank o zakresie pełnomocnictwa, aby uniknąć nieporozumień.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.