Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?

Użytkownik
23 maja 2026510

W związku z wyjazdem za granicę na dłuższy czas, udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby mógł załatwiać za mnie sprawy urzędowe i bankowe. W dokumencie wskazałem, że ma prawo do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach, bez szczegółowego wymieniania czynności. Brat twierdzi, że na tej podstawie może również zaciągać kredyty w moim imieniu. Czy pełnomocnictwo ogólne rzeczywiście daje mu tak szerokie uprawnienia? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której bez mojej wiedzy zobowiąże mnie finansowo. Jak mogę ograniczyć zakres pełnomocnictwa, jeśli obecne jest zbyt szerokie?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne pozwala na zaciąganie kredytów?

Pełnomocnictwo ogólne (art. 98 Kodeksu cywilnego) upoważnia do wszystkich czynności zwykłego zarządu. Oznacza to, że brat może działać w Twoim imieniu w sprawach codziennych, takich jak:

• Podpisywanie umów

• Załatwianie spraw urzędowych

• Wykonywanie operacji bankowych
  • Jednak zaciąganie kredytów czy zobowiązań finansowych wykracza poza zakres zwykłego zarządu. Do takich czynności potrzebne jest pełnomocnictwo szczególne, które wyraźnie wskazuje, że pełnomocnik ma prawo do zaciągania zobowiązań finansowych w Twoim imieniu.

Jak ograniczyć zakres pełnomocnictwa?

Jeśli chcesz uniknąć sytuacji, w której brat może zaciągnąć kredyt bez Twojej wiedzy, możesz:

• Sporządzić pełnomocnictwo szczegółowe – Wymień konkretne czynności, które brat może wykonywać w Twoim imieniu, np. zarządzanie kontem bankowym, ale bez prawa do zaciągania kredytów.

• Odwołać obecne pełnomocnictwo – Jeśli obecne pełnomocnictwo jest zbyt szerokie, możesz je odwołać i zastąpić nowym, bardziej precyzyjnym.

• Dodać klauzulę ograniczającą – Możesz zmodyfikować istniejące pełnomocnictwo, dodając zapis, że brat nie ma prawa do zaciągania zobowiązań finansowych.
  • Co dalej?

Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed niepożądanymi działaniami, skonsultuj się z prawnikiem, aby sporządzić nowe pełnomocnictwo lub zmodyfikować istniejące. Warto również poinformować bank o zakresie pełnomocnictwa, aby uniknąć nieporozumień.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000