Ostatnio udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, ponieważ wyjeżdżam na długi czas za granicę i potrzebuję, aby załatwiał za mnie sprawy urzędowe oraz finansowe w Polsce. W dokumencie wskazałem, że ma prawo do zarządzania moimi kontami bankowymi oraz podejmowania decyzji finansowych. Teraz zastanawiam się, czy na podstawie tego pełnomocnictwa mógłby zaciągnąć kredyt w moim imieniu bez mojej dodatkowej zgody? Chciałbym wiedzieć, czy powinienem jakoś ograniczyć zakres pełnomocnictwa, aby zabezpieczyć się przed taką sytuacją. Czy banki w Polsce wymagają specjalnego pełnomocnictwa do zaciągania zobowiązań, czy wystarczy ogólne?
Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?
Użytkownik
23 maja 2026720
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie kredytów
Czy pełnomocnictwo ogólne pozwala na zaciąganie kredytów?
Pełnomocnictwo ogólne (regulowane przez art. 98-101 Kodeksu cywilnego) nie upoważnia do zaciągania zobowiązań finansowych takich jak kredyty w Twoim imieniu. Banki w Polsce wymagają specjalnego pełnomocnictwa do takich czynności.
Jakie uprawnienia daje pełnomocnictwo ogólne?
Jak zabezpieczyć się przed nadużyciami?
Co powinieneś zrobić?
Jeśli masz wątpliwości, zmodyfikuj pełnomocnictwo, precyzyjnie określając dozwolone czynności. Skonsultuj się z notariuszem lub prawnikiem, aby doprecyzować dokument zgodnie z Twoimi potrzebami.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.