Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?

Użytkownik
23 maja 2026720

Ostatnio udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, ponieważ wyjeżdżam na długi czas za granicę i potrzebuję, aby załatwiał za mnie sprawy urzędowe oraz finansowe w Polsce. W dokumencie wskazałem, że ma prawo do zarządzania moimi kontami bankowymi oraz podejmowania decyzji finansowych. Teraz zastanawiam się, czy na podstawie tego pełnomocnictwa mógłby zaciągnąć kredyt w moim imieniu bez mojej dodatkowej zgody? Chciałbym wiedzieć, czy powinienem jakoś ograniczyć zakres pełnomocnictwa, aby zabezpieczyć się przed taką sytuacją. Czy banki w Polsce wymagają specjalnego pełnomocnictwa do zaciągania zobowiązań, czy wystarczy ogólne?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie kredytów

Czy pełnomocnictwo ogólne pozwala na zaciąganie kredytów?

Pełnomocnictwo ogólne (regulowane przez art. 98-101 Kodeksu cywilnego) nie upoważnia do zaciągania zobowiązań finansowych takich jak kredyty w Twoim imieniu. Banki w Polsce wymagają specjalnego pełnomocnictwa do takich czynności.

Jakie uprawnienia daje pełnomocnictwo ogólne?

• Zarządzanie kontami bankowymi (np. przelewy, wypłaty)

• Podejmowanie decyzji finansowych w ramach istniejących środków

• Załatwianie spraw urzędowych
  • Jak zabezpieczyć się przed nadużyciami?

• Określ wyraźnie zakres pełnomocnictwa w dokumencie

• Wyklucz konkretnie czynności jak zaciąganie kredytów

• Rozważ pełnomocnictwo specjalne tylko do określonych czynności
  • Co powinieneś zrobić?

Jeśli masz wątpliwości, zmodyfikuj pełnomocnictwo, precyzyjnie określając dozwolone czynności. Skonsultuj się z notariuszem lub prawnikiem, aby doprecyzować dokument zgodnie z Twoimi potrzebami.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000