Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?

Użytkownik
25 kwietnia 2026450

W związku z wyjazdem za granicę na dłuższy czas, udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby załatwiał za mnie sprawy urzędowe i bankowe. W dokumencie wskazałem, że ma prawo do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach, bez szczegółowego wymieniania czynności. Brat twierdzi, że na podstawie tego pełnomocnictwa może zaciągnąć kredyt w moim imieniu w banku, w którym mam konto. Czy to jest możliwe? Chciałbym wiedzieć, czy takie pełnomocnictwo rzeczywiście daje mu tak szerokie uprawnienia, czy może bank powinien wymagać dodatkowego, specjalnego pełnomocnictwa do zaciągania zobowiązań finansowych. Obawiam się, że brat może nadużyć swoich uprawnień, choć na razie nie mam ku temu podstaw.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie kredytów

Zakres pełnomocnictwa ogólnego

Pełnomocnictwo ogólne (regulowane przez art. 98-101 Kodeksu cywilnego) upoważnia do zwykłych czynności związanych z zarządem majątkiem, ale nie obejmuje tzw. czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu.

Czy można zaciągać kredyty?

Zaciągnięcie kredytu nie jest uważane za zwykłą czynność zarządu. W praktyce banki zwykle wymagają:
  • specjalnego pełnomocnictwa wyraźnie wskazującego na uprawnienie do zaciągania zobowiązań

• pełnomocnictwa notarialnego dla kwot powyżej 500 zł (art. 99 KC)
  • Co możesz zrobić?

• Sprawdź dokładne brzmienie pełnomocnictwa - czy zawiera sformułowania o zaciąganiu zobowiązań

• Skontaktuj się z bankiem - zapytaj o ich wewnętrzne wymogi dotyczące pełnomocnictw

• Rozważ ograniczenie pełnomocnictwa - możesz je zmodyfikować lub odwołać
  • Jeśli obawiasz się nadużyć, niezwłocznie odwołaj pełnomocnictwo poprzez oświadczenie w formie pisemnej z podpisem notarialnie poświadczonym i poinformuj bank na piśmie.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000