Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?

Użytkownik
28 kwietnia 2026400

Chciałbym udzielić pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby mógł załatwiać za mnie sprawy urzędowe i bankowe podczas mojego wyjazdu za granicę. Martwię się jednak, czy takie pełnomocnictwo nie da mu zbyt szerokich uprawnień, np. do zaciągania zobowiązań finansowych w moim imieniu. Czy pełnomocnictwo ogólne rzeczywiście upoważnia do zawierania umów kredytowych? Jak mogę ograniczyć zakres pełnomocnictwa, żeby brat mógł np. tylko podpisywać dokumenty w banku, ale nie zaciągać nowych zobowiązań? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby pełnomocnictwo szczególne tylko do konkretnych czynności?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie zobowiązań finansowych

Zakres pełnomocnictwa ogólnego

Pełnomocnictwo ogólne (art. 98 Kodeksu cywilnego) upoważnia do zwykłych czynności zarządu, ale nie obejmuje:
  • Zaciągania zobowiązań finansowych (kredyty, pożyczki)

• Rozporządzania nieruchomościami

• Dokonywania darowizn
  • Banki jednak często wymagają pełnomocnictwa specjalnego do konkretnych czynności.

Jak zabezpieczyć swoje interesy?

• Pełnomocnictwo szczegółowe - najlepsze rozwiązanie:

• - Wymień konkretne czynności (np. "podpisywanie dokumentów w banku X w związku z kontem nr...")
    - Wyklucz wyraźnie możliwość zaciągania zobowiązań

• Ograniczenia w pełnomocnictwie ogólnym:

• - Dopisz klauzulę: "Z wyłączeniem prawa do zaciągania zobowiązań finansowych"
    - Wymień czynności zabronione

• Powiadom bank:

• - Przedstaw zakres pełnomocnictwa
    - Poproś o niehonorowanie prób zaciągania zobowiązań

Co powinieneś zrobić?

• Sporządź pełnomocnictwo szczegółowe zamiast ogólnego, precyzyjnie określając dozwolone czynności

• Udaj się do notariusza, aby sporządzić dokument w formie aktu notarialnego (wymagane dla niektórych czynności bankowych)

• Przekaż bankowi kopię pełnomocnictwa z wyraźnym określeniem jego ograniczonego zakresu

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000