Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zaciągania kredytów w moim imieniu?

Użytkownik
23 maja 2026180

W związku z wyjazdem za granicę na dłuższy czas, udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby załatwiał za mnie sprawy urzędowe i finansowe. W dokumencie wskazałem, że może on dokonywać czynności zwykłego zarządu moim majątkiem. Brat twierdzi, że na podstawie tego pełnomocnictwa może również zaciągać kredyty w moim imieniu. Martwię się, czy takie pełnomocnictwo rzeczywiście daje mu tak szerokie uprawnienia. Czy muszę sporządzić specjalne pełnomocnictwo do zaciągania zobowiązań, czy wystarczy to ogólne? Chciałbym uniknąć sytuacji, w której brat nadużyje swoich uprawnień i narazi mnie na niepotrzebne długi.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zaciąganie kredytów

Zakres pełnomocnictwa ogólnego

Pełnomocnictwo ogólne (art. 98 Kodeksu cywilnego) upoważnia do:
  • Zarządu majątkiem

• Czynności zwykłego zarządu

• Działań administracyjnych i bieżących
  • Nie obejmuje jednak czynności przekraczających zwykły zarząd, takich jak:

• Zaciąganie zobowiązań (kredyty, pożyczki)

• Zbywanie nieruchomości

• Rozporządzanie majątkiem
  • Czy brat może zaciągać kredyty?

Nie, pełnomocnictwo ogólne nie upoważnia do:
  • Zaciągania kredytów w Twoim imieniu

• Zakładania długoterminowych zobowiązań

• Podejmowania istotnych decyzji finansowych
  • Co powinieneś zrobić?

• Sprawdź dokładne brzmienie pełnomocnictwa - czy nie zawiera dodatkowych klauzul

• Rozważ ograniczenie pełnomocnictwa poprzez specjalne wyłączenia

• W przypadku potrzeby zaciągania kredytów - sporządź odrębne pełnomocnictwo szczególne z wyraźnym wskazaniem tego uprawnienia
  • Najlepiej skonsultuj się z prawnikiem, aby dokładnie określić zakres pełnomocnictwa i ewentualnie go zmodyfikować, aby chronić swoje interesy.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000