Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zbycia nieruchomości?

Użytkownik
26 kwietnia 2026110

W związku z wyjazdem za granicę na dłuższy czas, udzieliłem pełnomocnictwa ogólnego mojemu bratu, aby załatwiał za mnie sprawy urzędowe i finansowe. W dokumencie wskazałem, że może on reprezentować mnie we wszystkich sprawach, bez szczegółowego wymieniania czynności. Teraz dowiedziałem się, że brat prowadzi rozmowy w sprawie sprzedaży mojego mieszkania. Czy na podstawie takiego pełnomocnictwa ma prawo dokonać zbycia nieruchomości? Czy potrzebne jest specjalne pełnomocnictwo do czynności prawnych związanych z nieruchomościami? Chciałbym wiedzieć, czy ta transakcja byłaby ważna, gdybym nie wyraził na nią osobnej zgody.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zbycie nieruchomości

Czy pełnomocnictwo ogólne wystarczy?

Nie, pełnomocnictwo ogólne (tzw. "ogólne do wszystkich spraw") nie upoważnia do zbycia nieruchomości. Zgodnie z art. 99 Kodeksu cywilnego, do dokonania czynności prawnych przekraczających zakres zwykłego zarządu (do których należy sprzedaż nieruchomości) konieczne jest pełnomocnictwo szczególne.

Wymagania dla ważności sprzedaży

Aby sprzedaż nieruchomości była ważna, pełnomocnik musi posiadać:

• wyraźne upoważnienie w pełnomocnictwie do dokonania tej konkretnej czynności

• wskazanie nieruchomości (np. adres)

• określenie rodzaju czynności (sprzedaż)
  • Co grozi za brak właściwego pełnomocnictwa?

Jeśli brat sprzeda mieszkanie na podstawie pełnomocnictwa ogólnego:

• transakcja może być unieważniona

• kupujący może domagać się odszkodowania

• mogą powstać problemy w księdze wieczystej
  • Co powinieneś zrobić?

• Natychmiast skontaktuj się z bratem i wyjaśnij, że nie ma uprawnień do sprzedaży mieszkania

• Rozważ odwołanie pełnomocnictwa poprzez pisemne oświadczenie

• Zgłoś się do notariusza jeśli chcesz zezwolić na sprzedaż - wtedy sporządzisz pełnomocnictwo szczególne
  • Jeśli obawiasz się, że transakcja mogła już zostać rozpoczęta, niezwłocznie skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie nieruchomości.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000