Ppobierzpismo.pl

Czy pełnomocnictwo ogólne upoważnia do zbycia nieruchomości?

Użytkownik
13 maja 2026400

Chciałbym udzielić pełnomocnictwa mojemu bratu, aby mógł załatwiać za mnie sprawy urzędowe i bankowe podczas mojego wyjazdu za granicę. Zastanawiam się jednak, czy pełnomocnictwo ogólne, o którym słyszałem, pozwoli mu również na sprzedaż mojego mieszkania, jeśli zajdzie taka potrzeba. Czy muszę sporządzić specjalne pełnomocnictwo do konkretnych czynności, czy wystarczy ogólne? Chcę mieć pewność, że brat nie będzie mógł sprzedać mojej nieruchomości bez mojej wyraźnej zgody. Jakie są ograniczenia pełnomocnictwa ogólnego w Polsce?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Pełnomocnictwo ogólne a zbycie nieruchomości

Zakres pełnomocnictwa ogólnego

Pełnomocnictwo ogólne (regulowane przez art. 98 Kodeksu cywilnego) nie upoważnia do zbycia nieruchomości. To podstawowe ograniczenie tego typu pełnomocnictwa.

Co obejmuje pełnomocnictwo ogólne?

• Zarządzanie bieżącymi sprawami

• Czynności bankowe

• Załatwianie spraw urzędowych

• Zawieranie umów o charakterze zwykłym
  • Czego NIE obejmuje?

• Sprzedaży nieruchomości

• Obciążenia nieruchomości (hipoteka, służebność)

• Darowizn

• Innych czynności przekraczających zakres zwykłego zarządu
  • Jak zabezpieczyć się przed niepożądanymi działaniami?

• Sporządź pełnomocnictwo szczegółowe - wskaż dokładnie, jakie czynności może wykonywać pełnomocnik

• Wyraźnie wyłącz zabronione czynności - np. "z wyłączeniem prawa do zbycia nieruchomości"

• Rozważ pełnomocnictwo notarialne - jeśli potrzebujesz pełnomocnictwa do czynności wymagających formy aktu notarialnego
  • Co dalej?

Jeśli chcesz, aby brat mógł dokonywać tylko określonych czynności, najlepiej sporządź pełnomocnictwo szczegółowe z jasno określonym zakresem uprawnień. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z prawnikiem, który dopasuje dokument do Twoich potrzeb.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000