Ppobierzpismo.pl

Jak rozliczyć darowiznę od rodziców w PIT?

Użytkownik
28 kwietnia 2026220

Otrzymałem od rodziców darowiznę w wysokości 50 000 zł na zakup mieszkania. Chciałbym wiedzieć, jak prawidłowo rozliczyć tę kwotę w zeznaniu podatkowym PIT. Czy muszę zgłaszać darowiznę do urzędu skarbowego? Czy istnieje obowiązek podatkowy od tej kwoty, biorąc pod uwagę, że darowizna pochodzi od bliskich członków rodziny? Słyszałem, że są jakieś zwolnienia, ale nie jestem pewien, jakie warunki muszą być spełnione. Dodatkowo, czy muszę przedstawić jakieś dokumenty potwierdzające źródło tych środków?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Rozliczenie darowizny od rodziców w PIT

Obowiązek zgłoszenia darowizny

Darowiznę od rodziców należy zgłosić w urzędzie skarbowym w ciągu 6 miesięcy od jej otrzymania (art. 12 ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Dotyczy to darowizn przekraczających kwotę wolną od podatku.

Zwolnienia podatkowe

Darowizna od rodziców na zakup mieszkania jest zwolniona z podatku do określonej kwoty:
  • 9 637 zł - wolne od podatku dla darowizn od osób z grupy I (rodzice, dzieci, małżonek, rodzeństwo)

• 36 120 zł - dodatkowe zwolnienie jeśli darowizna służy pokryciu kosztów nauki, leczenia lub zakupu mieszkania
  • W Twoim przypadku (50 000 zł na mieszkanie):

• Pierwsze 9 637 zł - zwolnione

• Kolejne 36 120 zł - zwolnione (bo na mieszkanie)

• Pozostałe 4 243 zł (50 000 - 9 637 - 36 120) - podlega opodatkowaniu stawką 3% (czyli ok. 127 zł)
  • Dokumenty potrzebne do rozliczenia

• Umowa darowizny (najlepiej notarialna)

• Dowód przelewu lub pokwitowania odbioru gotówki

• Dokumenty potwierdzające cel (np. umowa przedwstępna kupna mieszkania)
  • Jak zgłosić darowiznę?

• Wypełnij formularz SD-Z2

• Złóż go w urzędzie skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania darczyńcy (rodziców)

• Zapłać podatek od kwoty przekraczającej zwolnienia (w ciągu 14 dni od decyzji US)
  • Co dalej?

• Sporządź umowę darowizny jeśli jeszcze jej nie masz

• Zgłoś darowiznę w urzędzie skarbowym w ciągu 6 miesięcy

• Zachowaj dokumenty na wypadek kontroli skarbowej

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000