Ppobierzpismo.pl

Jak rozliczyć darowiznę od rodziców w PIT?

Użytkownik
5 maja 2026450

W zeszłym roku moi rodzice przekazali mi darowiznę w wysokości 50 000 zł. Chciałbym wiedzieć, jak prawidłowo rozliczyć to w zeznaniu podatkowym. Czy muszę wykazywać tę kwotę w PIT-37? Słyszałem, że istnieje jakaś ulga podatkowa dla darowizn od bliskich członków rodziny, ale nie jestem pewien, jak to działa w praktyce. Dodatkowo, czy muszę składać jakiś specjalny formularz oprócz standardowego zeznania? Rodzice już zapłacili podatek od darowizny, czy to oznacza, że ja nie muszę się tym martwić? Proszę o wyjaśnienie zasad i ewentualnych obowiązków spoczywających na mnie jako obdarowanym.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Rozliczenie darowizny od rodziców w PIT

Zwolnienie z podatku od darowizn

Darowizny od bliskich członków rodziny (w tym rodziców) są zwolnione z podatku od spadków i darowizn do określonej kwoty. W przypadku darowizn od rodziców dla dzieci limit wynosi 9637 zł na rodziców (łącznie dla obojga).

Obowiązki podatkowe obdarowanego

• Nie musisz wykazywać darowizny w PIT-37 - darowizny nie są przychodem podlegającym opodatkowaniu PIT

• Nie składasz dodatkowego formularza - jeśli darowizna mieści się w limitach zwolnienia
  • W Twojej sytuacji

• Kwota 50 000 zł przekracza zwolnienie (9637 zł)

• Rodzice powinni byli zapłacić podatek od darowizny (stawka 3% od nadwyżki ponad 9637 zł)

• Jako obdarowany nie masz dodatkowych obowiązków, jeśli podatek został już uregulowany
  • Co powinieneś zrobić?

• Upewnij się, że rodzice prawidłowo rozliczyli darowiznę (powinni byli złożyć formularz SD-3 w urzędzie skarbowym)

• Zachowaj dokumentację potwierdzającą darowiznę (np. przelew, umowę darowizny) na wypadek kontroli

• W swoim zeznaniu PIT nie musisz wykazywać tej kwoty
  • Jeśli masz wątpliwości co do rozliczenia przez rodziców, poproś ich o pokazanie potwierdzenia zapłaty podatku lub skonsultuj się z urzędem skarbowym.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000