Ppobierzpismo.pl

Jak rozliczyć darowiznę od rodziców w PIT?

Użytkownik
27 kwietnia 2026600

Otrzymałem od rodziców darowiznę w wysokości 50 000 zł na zakup mieszkania. Chciałbym wiedzieć, jak prawidłowo rozliczyć tę kwotę w zeznaniu podatkowym. Czy muszę ją wykazywać w PIT, czy podlega ona zwolnieniu z podatku? Słyszałem, że istnieje jakaś ulga dla darowizn od bliskich, ale nie jestem pewien szczegółów. Dodatkowo, czy rodzice muszą zgłaszać tę darowiznę w swoim zeznaniu podatkowym? Proszę o wyjaśnienie zasad i ewentualnych obowiązków po obu stronach tej transakcji.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Rozliczenie darowizny od rodziców w PIT

Zwolnienie z podatku od darowizn

Darowizny od rodziców na zakup mieszkania są zwolnione z podatku od spadków i darowizn na podstawie art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Kwota wolna od podatku w linii wstępnej (rodzice → dziecko) wynosi 9637 zł, ale dla darowizn na cele mieszkaniowe (w tym zakup nieruchomości) zwolnienie obejmuje całą kwotę - w Twoim przypadku 50 000 zł.

Obowiązki w zeznaniu PIT

Po stronie obdarowanego (Twojej):

• Nie musisz wykazywać darowizny w swoim rocznym zeznaniu PIT

• Nie powstaje obowiązek podatkowy
  • Po stronie rodziców (darczyńców):

• Rodzice nie muszą zgłaszać darowizny w swoim PIT

• Jednak mają obowiązek złożenia formularza SD-Z2 w urzędzie skarbowym w ciągu 6 miesięcy od daty przekazania darowizny (art. 9a ust. 1 ustawy)
  • Wymagane dokumenty

Rodzice powinni przygotować:
  • Umowę darowizny (najlepiej notarialną dla kwot powyżej 1000 zł)

• Dowód przelewu lub pokwitowania odbioru gotówki

• Dokumenty potwierdzające cel mieszkaniowy (np. umowa kupna nieruchomości)
  • Co dalej?

• Rodzice powinni złożyć formularz SD-Z2 w swoim urzędzie skarbowym

• Zachowaj dokumentację transakcji na wypadek kontroli skarbowej

• Jeśli kupujesz mieszkanie, rozważ też ulgę mieszkaniową w PIT (jeśli spełniasz warunki)

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000