Ppobierzpismo.pl

Jak rozliczyć darowiznę od rodziców w zeznaniu podatkowym?

Użytkownik
23 kwietnia 2026240

W zeszłym roku moi rodzice przekazali mi darowiznę w wysokości 50 000 zł, aby pomóc w zakupie mieszkania. Chciałbym wiedzieć, jak prawidłowo rozliczyć tę kwotę w nadchodzącym zeznaniu podatkowym. Czy muszę zgłaszać darowiznę do urzędu skarbowego? Czy istnieje obowiązek zapłaty podatku od darowizny, a jeśli tak, to w jakiej wysokości? Słyszałem, że istnieją zwolnienia podatkowe dla darowizn od bliskich członków rodziny, ale nie jestem pewien, jakie są dokładne warunki. Dodatkowo, czy muszę przedstawiać jakieś dokumenty potwierdzające źródło tych środków? Proszę o poradę, jak postępować w tej sytuacji.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Rozliczenie darowizny od rodziców w zeznaniu podatkowym

Obowiązek zgłoszenia darowizny

Darowizna od rodziców nie podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, gdyż w Polsce darowizny od członków rodziny w linii prostej (rodzice-dzieci) są zwolnione z tego podatku.

Dokumentacja

Nie musisz zgłaszać darowizny do urzędu skarbowego, ale warto posiadać dokument potwierdzający jej otrzymanie:
  • Umowę darowizny (najlepiej notarialną)

• Potwierdzenie przelewu bankowego
  • Zeznanie podatkowe

W zeznaniu PIT nie wykazujesz darowizny jako przychodu, gdyż nie podlega ona opodatkowaniu podatkiem dochodowym.

Co dalej?

• Zachowaj dokumentację potwierdzającą darowiznę

• W przypadku kontroli skarbowej będziesz mógł wykazać źródło środków na zakup mieszkania
  • Jeśli darowizna była częścią większej transakcji (np. zakupu nieruchomości), warto skonsultować się z doradcą podatkowym w celu sprawdzenia innych aspektów podatkowych.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000