Pracowałem na umowie o pracę w firmie produkcyjnej przez ostatnie 2 lata. W ciągu ostatnich 3 miesięcy regularnie wykonywałem nadgodziny, które były odnotowywane w systemie ewidencji czasu pracy. Po moim wypowiedzeniu umowy przez pracodawcę (z przyczyn ekonomicznych), okazało się, że nie otrzymałem wynagrodzenia za około 50 godzin nadliczbowych. Pracodawca twierdzi, że nie ma obowiązku ich wypłacać, ponieważ umowa została rozwiązana. Czy to zgodne z prawem? Jak mogę dochodzić swoich roszczeń?
Czy pracodawca może odmówić wypłaty nadgodzin po rozwiązaniu umowy?
Użytkownik
21 maja 2026900
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Roszczenia za niezapłacone nadgodziny po rozwiązaniu umowy
Obowiązek wypłaty nadgodzin
Pracodawca ma obowiązek wypłacić wszystkie wynagrodzenia, w tym za nadgodziny, niezależnie od rozwiązania umowy o pracę. Zgodnie z Kodeksem pracy:
Jak działać krok po kroku
- Potwierdzenia nadgodzin (harmonogramy, ewidencja czasu pracy)
- Umowę o pracę i regulamin pracy
- Korespondencję z pracodawcą w tej sprawie
- Wyślij do pracodawcy wezwanie do zapłaty z określeniem terminu (np. 7 dni)
- Wskaż konkretną kwotę i podstawę prawną (art. 151(1) § 1 Kodeksu pracy)
- Jeśli pracodawca nie zapłaci, możesz zgłosić sprawę do Państwowej Inspekcji Pracy
- Możesz też skierować sprawę do sądu pracy (proces jest bezpłatny)
Co powinieneś zrobić teraz?
Natychmiast sporządź pisemne wezwanie do zapłaty i wyślij je pracodawcy (najlepiej listem poleconym). Jeśli w ciągu tygodnia nie otrzymasz odpowiedzi, skontaktuj się z najbliższą inspekcją pracy lub związkami zawodowymi w Twojej byłej firmie.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.