Od dwóch lat pracuję na pełny etat w firmie produkcyjnej. Niedawno otrzymałem informację od pracodawcy, że ze względu na trudną sytuację finansową firmy, mój wymiar etatu zostanie zmniejszony do 3/4. Nie wyraziłem na to zgody, ale pracodawca twierdzi, że ma prawo do takiej zmiany. Czy rzeczywiście pracodawca może jednostronnie zmienić wymiar etatu? Czy mogę odmówić takiej zmiany i co grozi pracodawcy, jeśli nie będzie respektował mojej decyzji? Czy w takiej sytuacji mam prawo do odszkodowania?
Czy pracodawca może zmienić wymiar etatu bez zgody pracownika?
Użytkownik
11 maja 2026840
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy pracodawca może jednostronnie zmienić wymiar etatu?
Zgodnie z polskim prawem pracy, zmiana wymiaru etatu jest istotną zmianą warunków pracy i zatrudnienia. Pracodawca nie może jednostronnie zmienić wymiaru etatu bez zgody pracownika. Taka zmiana wymaga porozumienia stron i powinna być zawarta w formie pisemnej.
Jakie są Twoje prawa jako pracownika?
Co grozi pracodawcy?
Jeśli pracodawca wprowadzi zmianę bez Twojej zgody, może zostać ukarany przez PIP grzywną. Dodatkowo, może zostać zobowiązany do wypłaty odszkodowania za naruszenie Twoich praw.
Co powinieneś zrobić?
W przypadku dalszych problemów, rozważ złożenie skargi do PIP lub skierowanie sprawy do sądu pracy.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.