Ppobierzpismo.pl

Czy pracodawca może zmienić wymiar etatu bez zgody pracownika?

Użytkownik
11 maja 2026840

Od dwóch lat pracuję na pełny etat w firmie produkcyjnej. Niedawno otrzymałem informację od pracodawcy, że ze względu na trudną sytuację finansową firmy, mój wymiar etatu zostanie zmniejszony do 3/4. Nie wyraziłem na to zgody, ale pracodawca twierdzi, że ma prawo do takiej zmiany. Czy rzeczywiście pracodawca może jednostronnie zmienić wymiar etatu? Czy mogę odmówić takiej zmiany i co grozi pracodawcy, jeśli nie będzie respektował mojej decyzji? Czy w takiej sytuacji mam prawo do odszkodowania?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy pracodawca może jednostronnie zmienić wymiar etatu?

Zgodnie z polskim prawem pracy, zmiana wymiaru etatu jest istotną zmianą warunków pracy i zatrudnienia. Pracodawca nie może jednostronnie zmienić wymiaru etatu bez zgody pracownika. Taka zmiana wymaga porozumienia stron i powinna być zawarta w formie pisemnej.

Jakie są Twoje prawa jako pracownika?

• Prawo do odmowy – Możesz odmówić zmiany wymiaru etatu. Jeśli pracodawca wprowadzi zmianę bez Twojej zgody, narusza przepisy Kodeksu pracy.

• Odszkodowanie – W przypadku naruszenia prawa przez pracodawcę, możesz domagać się odszkodowania za poniesione straty, np. utratę części wynagrodzenia.

• Skarga do PIP – Możesz złożyć skargę do Państwowej Inspekcji Pracy, która może nałożyć na pracodawcę kary finansowe za naruszenie praw pracowniczych.
  • Co grozi pracodawcy?

Jeśli pracodawca wprowadzi zmianę bez Twojej zgody, może zostać ukarany przez PIP grzywną. Dodatkowo, może zostać zobowiązany do wypłaty odszkodowania za naruszenie Twoich praw.

Co powinieneś zrobić?

• Porozmawiaj z pracodawcą – Spróbuj wyjaśnić sytuację i wyraź swoje stanowisko.

• Złóż pisemny sprzeciw – Jeśli pracodawca nalega na zmianę, złóż pisemną odmowę zmiany warunków pracy.

• Skonsultuj się z prawnikiem – Jeśli sytuacja się nie rozwiąże, skonsultuj się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy.
  • W przypadku dalszych problemów, rozważ złożenie skargi do PIP lub skierowanie sprawy do sądu pracy.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000