Zamówiłem drogą przesyłkę kurierską, która dotarła w widocznie uszkodzonym opakowaniu. Po rozpakowaniu okazało się, że zawartość jest zniszczona. Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy kurierskiej i odmawia zwrotu pieniędzy, sugerując, żebym sam się upomniał u kuriera. Czy w takiej sytuacji mam prawo domagać się od sprzedawcy zwrotu kosztów zakupu, czy rzeczywiście powinienem składać reklamację u przewoźnika? Jakie są moje prawa jako konsumenta w tej sytuacji?
Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy za uszkodzoną przesyłkę, jeśli sprzedawca odmawia?
Użytkownik
10 maja 2026640
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Twoje prawa jako konsumenta
W sytuacji, gdy przesyłka dotarła uszkodzona, Twoje prawa są chronione przez ustawę o prawach konsumenta oraz kodeks cywilny. Zgodnie z tymi przepisami:
Co możesz zrobić?
Co powinieneś zrobić dalej?
Najpierw złóż formalną reklamację u sprzedawcy, a jeśli nie otrzymasz satysfakcjonującej odpowiedzi, skontaktuj się z rzecznikiem praw konsumenta lub rozważ skierowanie sprawy do sądu.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.
Gotowe wzory dla Twojej sytuacji