Zamówiłem nowy telewizor przez internet, który został dostarczony przez firmę kurierską. Niestety, po rozpakowaniu okazało się, że ekran jest pęknięty. Sprzedawca twierdzi, że to wina kuriera i odmawia przyjęcia reklamacji, sugerując, abym skontaktował się z firmą transportową. Czy mam prawo do reklamacji u sprzedawcy, czy rzeczywiście powinienem rozwiązywać problem z kurierem? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu?
Użytkownik
7 maja 2026140
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Reklamacja uszkodzonego produktu podczas dostawy
Twoje prawa jako konsumenta
Zgodnie z polskim prawem (w szczególności Kodeksem cywilnym i ustawą o prawach konsumenta) odpowiedzialność za produkt w czasie transportu do klienta leży po stronie sprzedawcy. Oznacza to, że to sprzedawca powinien rozliczać się z firmą kurierską, a nie Ty.
Co możesz zrobić?
- Zdjęcia uszkodzonego produktu
- Dokumentację dostawy (potwierdzenie odbioru, ewentualne zastrzeżenia przy odbiorze)
- Fakturę/paragon
Ważne terminy
Dalsze kroki: Natychmiast złóż formalną reklamację u sprzedawcy. Jeśli nadal będzie odmawiał, skontaktuj się z lokalnym oddziałem Rzecznika Praw Konsumenta.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.
Gotowe wzory dla Twojej sytuacji