Ppobierzpismo.pl

Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu?

Użytkownik
7 maja 2026140

Zamówiłem nowy telewizor przez internet, który został dostarczony przez firmę kurierską. Niestety, po rozpakowaniu okazało się, że ekran jest pęknięty. Sprzedawca twierdzi, że to wina kuriera i odmawia przyjęcia reklamacji, sugerując, abym skontaktował się z firmą transportową. Czy mam prawo do reklamacji u sprzedawcy, czy rzeczywiście powinienem rozwiązywać problem z kurierem? Jakie są moje prawa w tej sytuacji?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Reklamacja uszkodzonego produktu podczas dostawy

Twoje prawa jako konsumenta

Zgodnie z polskim prawem (w szczególności Kodeksem cywilnym i ustawą o prawach konsumenta) odpowiedzialność za produkt w czasie transportu do klienta leży po stronie sprzedawcy. Oznacza to, że to sprzedawca powinien rozliczać się z firmą kurierską, a nie Ty.

Co możesz zrobić?

• Złóż reklamację u sprzedawcy na piśmie (mailowo lub listownie), dołączając:

• - Zdjęcia uszkodzonego produktu
    - Dokumentację dostawy (potwierdzenie odbioru, ewentualne zastrzeżenia przy odbiorze)
    - Fakturę/paragon

• Żądaj wymiany towaru lub zwrotu pieniędzy - masz do tego prawo, ponieważ otrzymałeś wadliwy produkt.
  • Jeśli sprzedawca nadal odmawia, możesz skorzystać z pomocy Rzecznika Praw Konsumenta lub skierować sprawę do sądu.
  • Ważne terminy

• Reklamację możesz złożyć w ciągu 2 lat od dostawy (dla nowych rzeczy)

• Sprzedawca ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji
  • Dalsze kroki: Natychmiast złóż formalną reklamację u sprzedawcy. Jeśli nadal będzie odmawiał, skontaktuj się z lokalnym oddziałem Rzecznika Praw Konsumenta.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000