Ppobierzpismo.pl

Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu?

Użytkownik
5 maja 2026480

Zamówiłem meble przez internet, które dotarły do mnie z widocznymi uszkodzeniami – pęknięty blat stołu i wgniecenia w szafce. Kurier przy odbiorze potwierdził stan paczki, ale nie chciał przyjąć reklamacji, twierdząc, że to moja sprawa. Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy kurierskiej i odmawia przyjęcia reklamacji. Czy w takiej sytuacji mam prawo do reklamacji u sprzedawcy, czy muszę dochodzić odszkodowania od kuriera? Jak powinienem postąpić, aby skutecznie dochodzić swoich praw?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Twoje prawa w przypadku uszkodzenia produktu podczas transportu

W sytuacji, gdy produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu, kluczowe jest zrozumienie, kto ponosi odpowiedzialność za szkodę. Zgodnie z polskim prawem konsumenckim, odpowiedzialność za produkt aż do momentu jego dostarczenia spoczywa na sprzedawcy.

Reklamacja u sprzedawcy

• Prawo do reklamacji: Masz prawo złożyć reklamację u sprzedawcy, ponieważ to on jest odpowiedzialny za dostarczenie towaru w nienaruszonym stanie.

• Podstawa prawna: Zgodnie z art. 556 Kodeksu cywilnego, sprzedawca odpowiada za wady fizyczne towaru, które powstały przed przekazaniem go konsumentowi.

• Dokumentacja: Przygotuj dokumentację, w tym zdjęcia uszkodzeń, protokół odbioru od kuriera oraz korespondencję ze sprzedawcą.
  • Dochodzenie odszkodowania od kuriera

Jeśli sprzedawca odmawia przyjęcia reklamacji, możesz również rozważyć dochodzenie odszkodowania od firmy kurierskiej. Jednak jest to zwykle bardziej skomplikowane i czasochłonne.

Jak postąpić?

• Złóż reklamację u sprzedawcy: Wyślij pisemną reklamację, dołączając dokumentację.

• Wymagaj naprawy lub wymiany: Masz prawo żądać naprawy, wymiany towaru lub zwrotu pieniędzy.

• Skontaktuj się z organizacjami konsumenckimi: Jeśli sprzedawca nadal odmawia, skontaktuj się z organizacjami takimi jak UOKiK lub lokalny rzecznik praw konsumenta.
  • Co dalej?

Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia reklamacji, rozważ skierowanie sprawy do sądu. Możesz również skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie konsumenckim, aby uzyskać dalszą pomoc.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000