Zamówiłem meble przez internet, które dotarły do mnie z widocznymi uszkodzeniami (pęknięte drewno i zarysowania). Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy kurierskiej i odmawia przyjęcia reklamacji. Czy w takiej sytuacji mam prawo do reklamacji u sprzedawcy, czy powinienem kierować się do kuriera? Jakie dokumenty muszę przygotować, aby skutecznie dochodzić swoich praw? Dodam, że meble były zapakowane w oryginalne opakowanie producenta, a uszkodzenia widoczne były już po rozpakowaniu.
Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu?
Użytkownik
22 maja 2026580
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Prawo do reklamacji
Tak, masz prawo do złożenia reklamacji u sprzedawcy. Zgodnie z polskim prawem konsumenckim, sprzedawca jest odpowiedzialny za dostarczenie towaru w stanie nieuszkodzonym, nawet jeśli uszkodzenie nastąpiło podczas transportu. Sprzedawca nie może przerzucać odpowiedzialności na firmę kurierską.
Kroki do podjęcia
Napisz formalną reklamację, w której opiszesz uszkodzenia i załącz zdjęcia dokumentujące stan produktu. W reklamacji zaznacz, że żądasz naprawy, wymiany produktu lub zwrotu pieniędzy.
- Faktura lub paragon zakupu
- Zdjęcia uszkodzeń
- Opis stanu produktu po rozpakowaniu
- Dokumenty potwierdzające dostawę (np. potwierdzenie odbioru od kuriera)
Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia odpowiedzialności, możesz skontaktować się z firmą kurierską, aby zgłosić szkodę. Jednak pamiętaj, że głównym obowiązkiem jest sprzedawcy.
Co dalej?
Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia reklamacji, możesz skorzystać z pomocy rzecznika konsumentów lub skierować sprawę do sądu. W pierwszej kolejności jednak warto spróbować rozwiązać sprawę polubownie z sprzedawcą.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.
Gotowe wzory dla Twojej sytuacji