Ppobierzpismo.pl

Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt uległ uszkodzeniu podczas transportu?

Użytkownik
22 maja 2026580

Zamówiłem meble przez internet, które dotarły do mnie z widocznymi uszkodzeniami (pęknięte drewno i zarysowania). Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy kurierskiej i odmawia przyjęcia reklamacji. Czy w takiej sytuacji mam prawo do reklamacji u sprzedawcy, czy powinienem kierować się do kuriera? Jakie dokumenty muszę przygotować, aby skutecznie dochodzić swoich praw? Dodam, że meble były zapakowane w oryginalne opakowanie producenta, a uszkodzenia widoczne były już po rozpakowaniu.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Prawo do reklamacji

Tak, masz prawo do złożenia reklamacji u sprzedawcy. Zgodnie z polskim prawem konsumenckim, sprzedawca jest odpowiedzialny za dostarczenie towaru w stanie nieuszkodzonym, nawet jeśli uszkodzenie nastąpiło podczas transportu. Sprzedawca nie może przerzucać odpowiedzialności na firmę kurierską.

Kroki do podjęcia

• Złożenie reklamacji u sprzedawcy

• Napisz formalną reklamację, w której opiszesz uszkodzenia i załącz zdjęcia dokumentujące stan produktu. W reklamacji zaznacz, że żądasz naprawy, wymiany produktu lub zwrotu pieniędzy.

• Przygotowanie dokumentów

• - Faktura lub paragon zakupu
    - Zdjęcia uszkodzeń
    - Opis stanu produktu po rozpakowaniu
    - Dokumenty potwierdzające dostawę (np. potwierdzenie odbioru od kuriera)

• Kontakt z firmą kurierską

• Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia odpowiedzialności, możesz skontaktować się z firmą kurierską, aby zgłosić szkodę. Jednak pamiętaj, że głównym obowiązkiem jest sprzedawcy.

Co dalej?

Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia reklamacji, możesz skorzystać z pomocy rzecznika konsumentów lub skierować sprawę do sądu. W pierwszej kolejności jednak warto spróbować rozwiązać sprawę polubownie z sprzedawcą.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000