Ppobierzpismo.pl

Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt został uszkodzony podczas transportu?

Użytkownik
24 maja 2026450

Kilka dni temu zamówiłem mebel przez internet, który został dostarczony przez firmę kurierską. Po rozpakowaniu zauważyłem, że produkt jest uszkodzony – widoczne są pęknięcia i wgniecenia. Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy kurierskiej, a on nie ponosi odpowiedzialności. Czy mimo to mogę złożyć reklamację do sprzedawcy? Czy to on jest odpowiedzialny za stan produktu aż do momentu dostarczenia go do mnie? Chciałbym wiedzieć, jakie mam prawa w tej sytuacji i czy mogę domagać się wymiany lub zwrotu pieniędzy.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Reklamacja uszkodzonego produktu podczas dostawy

Odpowiedzialność sprzedawcy

Tak, masz prawo złożyć reklamację do sprzedawcy. Zgodnie z polskim prawem (art. 43 ustawy o prawach konsumenta), sprzedawca odpowiada za produkt aż do momentu jego przekazania konsumentowi. Oznacza to, że to na sprzedawcy ciąży obowiązek zapewnienia, że towar dotrze do Ciebie w nienaruszonym stanie.

Twoje prawa

Jako konsument możesz:
  • Żądać wymiany produktu na nowy

• Domagać się naprawy

• Żądać obniżenia ceny (jeśli zgadzasz się na zachowanie uszkodzonego produktu)

• Rozwiązać umowę i żądać zwrotu pieniędzy
  • Jak postępować

• Zgłoś reklamację na piśmie do sprzedawcy (e-mail lub list polecony) w terminie 2 lat od dostawy

• Dołącz dowody: zdjęcia uszkodzeń, opis problemu, numer zamówienia

• Zachowaj opakowanie - może być potrzebne do oceny szkód
  • Sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji, powołując się na winę kuriera. To on musi rozliczyć się z firmą transportową.

Dalsze kroki: Złóż formalną reklamację u sprzedawcy na piśmie i zachowaj kopię dokumentacji. Jeśli sprzedawca odmówi, możesz skorzystać z pomocy rzecznika konsumentów lub sądu.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000