Ppobierzpismo.pl

Czy mogę złożyć reklamację, jeśli produkt został uszkodzony podczas transportu?

Użytkownik
30 kwietnia 2026770

Kilka dni temu zamówiłem meble przez internet. Niestety, po dostarczeniu paczki okazało się, że jeden z elementów jest uszkodzony – ma pęknięcia i wgniecenia. Sprzedawca twierdzi, że to wina firmy transportowej i nie przyjmuje odpowiedzialności. Czy mimo to mam prawo złożyć reklamację u sprzedawcy? Czy powinnam skontaktować się bezpośrednio z firmą kurierską? Jakie dokumenty będą mi potrzebne, aby udowodnić, że uszkodzenie powstało podczas transportu? Chciałabym uniknąć dodatkowych kosztów i szybko rozwiązać problem.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Prawo do reklamacji

Tak, masz prawo złożyć reklamację u sprzedawcy, nawet jeśli uszkodzenie powstało podczas transportu. Zgodnie z polskim prawem konsumenckim, sprzedawca jest odpowiedzialny za produkt aż do momentu jego dostarczenia do klienta. Oznacza to, że to sprzedawca powinien rozwiązać problem z uszkodzonym towarem, niezależnie od tego, czy winę ponosi firma transportowa.

Dokumentacja

Aby udowodnić, że uszkodzenie powstało podczas transportu, będziesz potrzebować:

• Protokołu szkody – jeśli kurier zauważył uszkodzenie podczas dostawy, powinien sporządzić protokół szkody. Poproś o jego kopię.

• Zdjęć – zrób zdjęcia uszkodzonego produktu oraz opakowania, aby udokumentować stan paczki.

• Faktury lub paragonu – jako dowód zakupu.

• Korespondencji ze sprzedawcą – zachowaj wszystkie e-maile lub wiadomości dotyczące reklamacji.
  • Dalsze kroki

• Złóż reklamację u sprzedawcy – napisz formalną reklamację, dołączając wszystkie dokumenty i zdjęcia. Poproś o naprawę, wymianę lub zwrot pieniędzy.

• Skontaktuj się z firmą kurierską – jeśli sprzedawca nie chce przyjąć odpowiedzialności, możesz również skontaktować się bezpośrednio z firmą transportową, aby dochodzić swoich praw.
  • Co dalej?

Jeśli sprzedawca nadal odmawia przyjęcia odpowiedzialności, możesz skorzystać z pomocy rzecznika konsumentów lub skierować sprawę do sądu. Warto również rozważyć zgłoszenie sprawy do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000