Ppobierzpismo.pl

Jak złożyć reklamację na wadliwy produkt zakupiony przez internet?

Użytkownik
8 maja 2026720

Kilka dni temu zamówiłem przez internet smartwatch. Po otrzymaniu paczki okazało się, że ekran urządzenia jest porysowany, a niektóre funkcje nie działają poprawnie. Sprzedawca twierdzi, że produkt był sprawny przed wysyłką, ale ja nie zauważyłem żadnych uszkodzeń opakowania. Chciałbym złożyć reklamację, ale nie jestem pewien, jak to zrobić poprawnie. Czy muszę wysłać produkt z powrotem przed rozpatrzeniem reklamacji? Jakie dokumenty powinienem dołączyć? Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy zamiast naprawy? Proszę o poradę, jak postępować w takiej sytuacji.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Reklamacja wadliwego produktu zakupionego przez internet

Podstawa prawna reklamacji

Masz prawo do reklamacji produktu na podstawie rękojmi (art. 556-576 Kodeksu cywilnego). Dotyczy to wad fizycznych (uszkodzony ekran) i funkcjonalnych (niedziałające funkcje).

Kroki do złożenia reklamacji

• Sporządź pisemne oświadczenie zawierające:

• - Twoje dane i dane sprzedawcy
    - Numer zamówienia/data zakupu
    - Opis wady (ze zdjęciami)
    - Żądanie (naprawa, wymiana lub zwrot pieniędzy)

• Wyślij reklamację:

• - Najlepiej mailowo (dowód doręczenia)
    - Możesz też wysłać listem poleconym

• Dołącz dokumenty:

• - Kopia dowodu zakupu (faktura/paragon)
    - Zdjęcia uszkodzeń
    - Opis problemów z funkcjami

Co dalej?

• Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź

• Nie musisz wysyłać produktu przed rozpatrzeniem reklamacji - sprzedawca powinien najpierw ocenić zgłoszenie

• Możesz żądać zwrotu pieniędzy, jeśli naprawa/wymiana są niemożliwe lub nadmiernie utrudnione
  • Twoje następne kroki

• Zbierz wszystkie dokumenty i zdjęcia potwierdzające wadę

• Wyślij reklamację mailem z potwierdzeniem odbioru

• Jeśli sprzedawca nie odpowie w 14 dni, możesz skierować sprawę do rzecznika konsumentów lub sądu

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000