Ppobierzpismo.pl

Jak złożyć reklamację na wadliwy produkt zakupiony przez internet?

Użytkownik
29 kwietnia 2026750

Kupiłem przez internet smartfon, który po kilku dniach użytkowania zaczął się przegrzewać i wyłączać. Sprzedawca twierdzi, że to moja wina, ale ja uważam, że produkt był wadliwy od początku. Chciałbym złożyć reklamację, ale nie jestem pewien, jak to zrobić poprawnie. Czy muszę wysłać produkt z powrotem do sprzedawcy? Jakie dokumenty powinienem dołączyć? Czy mogę żądać zwrotu pieniędzy, czy tylko naprawy? Proszę o poradę, jak postępować w takiej sytuacji, aby moje prawa konsumenckie były respektowane.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Reklamacja wadliwego produktu zakupionego przez internet

Twoje prawa jako konsumenta

Masz prawo do reklamacji wadliwego produktu w ciągu 2 lat od zakupu (gwarancja ustawowa). W przypadku zakupów online masz dodatkowo 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Jak złożyć reklamację?

• Przygotuj pisemne oświadczenie - wyraźnie zaznacz, że składasz reklamację

• Dołącz dowód zakupu (fakturę, potwierdzenie płatności)

• Opisz usterkę - szczegółowo przedstaw problem (przegrzewanie, samoczynne wyłączanie)

• Wyraź swoje żądanie - możesz domagać się naprawy, wymiany lub zwrotu pieniędzy
  • Co dalej?

• Wyślij reklamację mailem lub listem poleconym (zachowaj kopię)

• Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź

• Jeśli odmówi, możesz skorzystać z pomocy rzecznika konsumentów lub sądu
  • Twoje możliwości

Możesz żądać:
  • Naprawy produktu

• Wymiany na nowy

• Obniżenia ceny

• Odstąpienia od umowy (zwrot pieniędzy)
  • Dalsze kroki: Skontaktuj się ze sprzedawcą na piśmie, składając formalną reklamację. Jeśli nie uzyskasz satysfakcjonującej odpowiedzi, rozważ skorzystanie z pomocy miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000