Kupiłem używany telefon od osoby prywatnej przez portal ogłoszeniowy. Po tygodniu urządzenie przestało się włączać. Sprzedawca twierdzi, że sprzedał telefon 'tak jak stoi' i nie odpowiada za wady. Czy jako kupujący mam jakieś prawa? Czy rękojmia obowiązuje także w sprzedaży między osobami prywatnymi?
Kupiłem telefon z drugiej ręki — po tygodniu przestał działać. Czy mogę złożyć reklamację?
W sprzedaży między osobami prywatnymi (nie w ramach działalności gospodarczej) rękojmia nie obowiązuje z mocy prawa — chyba że strony wyraźnie zastrzegły ją w umowie. Oznacza to, że na ogół kupujesz rzecz używaną 'na własne ryzyko'. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy sprzedawca celowo zataił wadę lub wprowadził Cię w błąd co do stanu przedmiotu — wtedy możesz dochodzić roszczeń na podstawie przepisów o wadach oświadczenia woli (art. 84 i nast. Kodeksu cywilnego). W praktyce warto: (1) zebrać całą korespondencję ze sprzedawcą, (2) sporządzić protokół uszkodzenia w serwisie, (3) wysłać pisemne wezwanie do dobrowolnego zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedawca odmówi, pozostaje droga sądowa (pozew o zapłatę).
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.