Ppobierzpismo.pl

Kupiłem telefon z drugiej ręki — po tygodniu przestał działać. Czy mogę złożyć reklamację?

Użytkownik
20 czerwca 2026120

Kupiłem używany telefon od osoby prywatnej przez portal ogłoszeniowy. Po tygodniu urządzenie przestało się włączać. Sprzedawca twierdzi, że sprzedał telefon 'tak jak stoi' i nie odpowiada za wady. Czy jako kupujący mam jakieś prawa? Czy rękojmia obowiązuje także w sprzedaży między osobami prywatnymi?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

W sprzedaży między osobami prywatnymi (nie w ramach działalności gospodarczej) rękojmia nie obowiązuje z mocy prawa — chyba że strony wyraźnie zastrzegły ją w umowie. Oznacza to, że na ogół kupujesz rzecz używaną 'na własne ryzyko'. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy sprzedawca celowo zataił wadę lub wprowadził Cię w błąd co do stanu przedmiotu — wtedy możesz dochodzić roszczeń na podstawie przepisów o wadach oświadczenia woli (art. 84 i nast. Kodeksu cywilnego). W praktyce warto: (1) zebrać całą korespondencję ze sprzedawcą, (2) sporządzić protokół uszkodzenia w serwisie, (3) wysłać pisemne wezwanie do dobrowolnego zwrotu pieniędzy. Jeśli sprzedawca odmówi, pozostaje droga sądowa (pozew o zapłatę).

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej.

Zadaj pytanie prawne

0/2000

Używamy plików cookies, żeby poprawiać jakość strony. Akceptując zgadzasz się na statystyki i reklamy. Szczegóły w polityce prywatności.