Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odmówić ojcu widzeń z dzieckiem, jeśli nie płaci alimentów?

Użytkownik
11 maja 2026290

Mam 8-letniego syna, którego ojciec od pół roku nie płaci zasądzonych alimentów. Wcześniej regularnie widywał się z synem, ale teraz unika również kontaktów telefonicznych. Czy w tej sytuacji mam prawo odmówić mu widzeń do czasu uregulowania zaległości? Obawiam się, że takie działanie może być uznane za ograniczanie praw ojca, ale z drugiej strony czuję się oszukana, bo samotnie utrzymuję dziecko. Jakie mam w tej sytuacji możliwości prawne? Czy powinnam najpierw wysłać oficjalne wezwanie do zapłaty?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy można odmówić ojcu widzeń z dzieckiem z powodu niepłacenia alimentów?

Niepłacenie alimentów przez jednego z rodziców jest poważnym problemem, jednak nie uprawnia automatycznie drugiego rodzica do ograniczania praw do kontaktów z dzieckiem. Oto kluczowe informacje:

Prawa i obowiązki rodziców

• Alimenty – to obowiązek finansowego wsparcia dziecka, który jest niezależny od prawa do kontaktów.

• Kontakty z dzieckiem – są uregulowane przez sąd i mają na celu dobro dziecka. Ograniczenie kontaktów może nastąpić tylko w uzasadnionych przypadkach (np. zagrożenie dla dziecka).
  • Co możesz zrobić?

• Wezwanie do zapłaty – wyślij oficjalne wezwanie do zapłaty zaległych alimentów. Możesz to zrobić listem poleconym, aby mieć dowód doręczenia.

• Wniosek o egzekucję alimentów – jeśli ojciec nie ureguluje zaległości, złóż wniosek do komornika o egzekucję należności.

• Zmiana orzeczenia o kontaktach – jeśli ojciec unika kontaktów z dzieckiem, możesz wystąpić do sądu o zmianę orzeczenia dotyczącego widzeń. Nie zaleca się jednak samodzielnego ograniczania kontaktów bez zgody sądu.
  • Ryzyko związane z ograniczaniem kontaktów

Ograniczenie widzeń bez zgody sądu może być uznane za naruszenie praw ojca i skutkować konsekwencjami prawnymi. Dlatego ważne jest, aby działać zgodnie z prawem.

Co dalej?

• Skonsultuj się z prawnikiem, aby uzyskać szczegółowe porady dotyczące Twojej sytuacji.

• Wystąp z wnioskiem o egzekucję alimentów, aby odzyskać zaległe środki.

• ⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000