Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odzyskać alimenty, jeśli dziecko mieszka teraz ze mną?

Użytkownik
12 maja 2026590

Od dwóch lat płaciłem alimenty na rzecz mojej byłej żony, ponieważ nasze dziecko mieszkało z nią. Od miesiąca sytuacja się zmieniła – dziecko przeprowadziło się do mnie na stałe, a była żona nie zgłasza sprzeciwu. Czy mogę teraz ubiegać się o zwrot alimentów za okres, gdy dziecko już ze mną mieszka? Jakie dokumenty muszę złożyć w sądzie i czy mogę samodzielnie przeprowadzić taką procedurę, czy konieczny jest adwokat?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Czy możesz odzyskać alimenty?

Tak, możesz ubiegać się o zaprzestanie płatności alimentów od momentu, gdy dziecko zamieszkało z Tobą na stałe. Nie ma jednak podstaw prawnych do zwrotu alimentów za okres, gdy dziecko mieszkało z matką.

Jakie kroki podjąć?

• Złożenie wniosku o uchylenie obowiązku alimentacyjnego

• Musisz złożyć wniosek do sądu rodzinnego o uchylenie obowiązku płacenia alimentów. Wniosek powinien zawierać informację o zmianie miejsca zamieszkania dziecka.

• Dokumenty do złożenia

• - Wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
    - Dowód zmiany miejsca zamieszkania dziecka (np. oświadczenie dziecka, potwierdzenie ze szkoły)
    - Aktualne zarządzenie sądu dotyczące alimentów

• Czy potrzebny jest adwokat?

• Nie jest konieczny adwokat, możesz samodzielnie złożyć wniosek. Jeśli jednak sprawa jest skomplikowana, warto skonsultować się z prawnikiem.

Co dalej?

Po złożeniu wniosku sąd rozpatrzy sprawę i wyda decyzję. Jeśli sąd uzna, że obowiązek alimentacyjny nie jest już potrzebny, alimenty zostaną uchylone od momentu złożenia wniosku.

Następne kroki: Przygotuj odpowiednie dokumenty i złóż wniosek do sądu rodzinnego. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z prawnikiem.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000