Od dwóch lat płaciłem alimenty na rzecz mojej byłej żony, ponieważ nasze dziecko mieszkało z nią. Od miesiąca sytuacja się zmieniła – dziecko przeprowadziło się do mnie na stałe, a była żona nie zgłasza sprzeciwu. Czy mogę teraz ubiegać się o zwrot alimentów za okres, gdy dziecko już ze mną mieszka? Jakie dokumenty muszę złożyć w sądzie i czy mogę samodzielnie przeprowadzić taką procedurę, czy konieczny jest adwokat?
Czy mogę odzyskać alimenty, jeśli dziecko mieszka teraz ze mną?
Użytkownik
12 maja 2026590
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy możesz odzyskać alimenty?
Tak, możesz ubiegać się o zaprzestanie płatności alimentów od momentu, gdy dziecko zamieszkało z Tobą na stałe. Nie ma jednak podstaw prawnych do zwrotu alimentów za okres, gdy dziecko mieszkało z matką.
Jakie kroki podjąć?
Musisz złożyć wniosek do sądu rodzinnego o uchylenie obowiązku płacenia alimentów. Wniosek powinien zawierać informację o zmianie miejsca zamieszkania dziecka.
- Wniosek o uchylenie obowiązku alimentacyjnego
- Dowód zmiany miejsca zamieszkania dziecka (np. oświadczenie dziecka, potwierdzenie ze szkoły)
- Aktualne zarządzenie sądu dotyczące alimentów
Nie jest konieczny adwokat, możesz samodzielnie złożyć wniosek. Jeśli jednak sprawa jest skomplikowana, warto skonsultować się z prawnikiem.
Co dalej?
Po złożeniu wniosku sąd rozpatrzy sprawę i wyda decyzję. Jeśli sąd uzna, że obowiązek alimentacyjny nie jest już potrzebny, alimenty zostaną uchylone od momentu złożenia wniosku.
Następne kroki: Przygotuj odpowiednie dokumenty i złóż wniosek do sądu rodzinnego. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z prawnikiem.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.