Zostałem skazany przez sąd pierwszej instancji za wykroczenie drogowe, z którym się nie zgadzam. Wyrok wydano w trybie nakazowym, a ja nie miałem możliwości przedstawienia swoich argumentów. Chciałbym wiedzieć, czy mogę odwołać się od tej decyzji i jakie są kroki, które powinienem podjąć. Czy muszę składać apelację, czy istnieje inna forma odwołania? Jakie są terminy na złożenie odwołania i czy potrzebuję pomocy prawnika, aby to zrobić? Proszę o poradę, jak najlepiej postąpić w tej sytuacji.
Czy mogę odwołać się od wyroku sądu pierwszej instancji?
Użytkownik
27 kwietnia 2026510
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy możesz odwołać się od wyroku?
Tak, masz prawo odwołać się od wyroku sądu pierwszej instancji, nawet jeśli został wydany w trybie nakazowym. W przypadku wykroczeń drogowych możesz złożyć zażalenie lub apelację, w zależności od tego, czy wyrok został wydany w trybie nakazowym, czy w zwykłym postępowaniu.
Forma odwołania
Terminy na odwołanie
Kroki do podjęcia
Czy potrzebujesz prawnika?
Nie jest to obowiązkowe, ale pomoc prawnika może zwiększyć Twoje szanse na sukces. Prawnik pomoże Ci przygotować skuteczne odwołanie i przedstawi argumenty zgodnie z prawem.
Co dalej?
Złóż odwołanie w odpowiednim terminie i rozważ skonsultowanie się z prawnikiem, aby zwiększyć swoje szanse na korzystny wynik.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.