Witam, niedawno sąd rejonowy wydał wyrok w sprawie alimentów na moje dziecko, który uważam za niesprawiedliwy. Kwota zasądzona jest znacznie niższa niż ta, którą proponowałem, mimo że przedstawiłem dowody na moje zarobki i możliwości finansowe. Dodatkowo, sąd nie wziął pod uwagę wszystkich okoliczności, takich jak dodatkowe koszty związane z leczeniem dziecka. Chciałbym wiedzieć, czy mam prawo odwołać się od tej decyzji i jakie są terminy na złożenie apelacji. Czy warto skonsultować się z prawnikiem przed podjęciem takiego kroku? Jakie dokumenty muszę przygotować do apelacji?
Czy mogę odwołać się od wyroku sądu rejonowego w sprawie alimentów?
Użytkownik
11 maja 2026300
Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl
Czy można odwołać się od wyroku sądu rejonowego w sprawie alimentów?
Tak, masz prawo odwołać się od wyroku sądu rejonowego w sprawie alimentów. Apelacja to środek prawny, który pozwala na zaskarżenie decyzji sądu pierwszej instancji, jeśli uważasz, że wyrok jest niesprawiedliwy lub został wydany z naruszeniem przepisów prawa.
Termin na złożenie apelacji
Termin na złożenie apelacji wynosi 14 dni od daty doręczenia uzasadnienia wyroku. Jeśli nie otrzymałeś uzasadnienia, termin zaczyna biec od dnia ogłoszenia wyroku.
Czy warto skonsultować się z prawnikiem?
Skonsultowanie się z prawnikiem jest bardzo wskazane, zwłaszcza w sprawach alimentacyjnych, które często wymagają szczegółowej analizy dowodów i argumentacji prawnej. Prawnik pomoże Ci:
Jakie dokumenty przygotować do apelacji?
Do apelacji należy przygotować:
Co dalej?
Jeśli chcesz odwołać się od wyroku, niezwłocznie skontaktuj się z prawnikiem, aby omówić szczegóły sprawy i przygotować apelację w terminie.
⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.