Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odziedziczyć długi po zmarłym bracie, jeśli nie przyjąłem spadku?

Użytkownik
9 maja 2026250

Mój brat zmarł miesiąc temu, pozostawiając po sobie mieszkanie z kredytem oraz kilka innych długów. Nie zgłosiłem się do sądu w celu przyjęcia spadku, ponieważ obawiam się odpowiedzialności za jego zobowiązania. Czy mimo to mogę być obciążony jego długami? Słyszałem, że w Polsce istnieje coś takiego jak 'odpowiedzialność za długi spadkowe', ale nie jestem pewien, jak to działa w praktyce. Dodam, że jestem jedynym żyjącym krewnym brata, a on nie pozostawił testamentu. Czy powinnem złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku, aby mieć pewność, że nie odziedziczę długów?

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Odpowiedzialność za długi spadkowe w Polsce

W Polsce obowiązuje zasada uniwersalnej sukcesji spadkowej, co oznacza, że spadkobierca przejmuje zarówno majątek, jak i długi spadkodawcy. Jednak istnieją sposoby, aby uniknąć odpowiedzialności za długi.

Czy możesz odziedziczyć długi, nie przyjmując spadku?

• Automatyczne przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Jeśli nie podejmiesz żadnych działań (np. nie złożysz oświadczenia o odrzuceniu spadku), automatycznie przyjmujesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Oznacza to, że odpowiadasz za długi spadkowe tylko do wartości odziedziczonego majątku. Jeśli długi przekraczają wartość spadku, nie musisz ich spłacać z własnych środków.

• Odrzucenie spadku

• Aby całkowicie uniknąć odpowiedzialności za długi, możesz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku w sądzie spadkowym. W takim przypadku nie odziedziczysz ani majątku, ani długów. Termin na odrzucenie spadku wynosi 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o powołaniu do spadku.

• Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Jeśli chcesz zabezpieczyć się przed odpowiedzialnością za długi, ale jednocześnie nie chcesz całkowicie rezygnować z majątku, możesz świadomie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Wymaga to złożenia odpowiedniego oświadczenia w sądzie.

Co powinieneś zrobić?

Jeśli obawiasz się długów brata, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku. Dzięki temu unikniesz jakiejkolwiek odpowiedzialności za jego zobowiązania. Jeśli jednak chcesz zachować możliwość odziedziczenia majątku, rozważ przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Kolejne kroki: Skonsultuj się z prawnikiem lub notariuszem, aby dokładnie przeanalizować sytuację i podjąć najlepszą de

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000