Ppobierzpismo.pl

Czy mogę odziedziczyć długi po zmarłym bracie, jeśli nie przyjąłem spadku?

Użytkownik
28 kwietnia 2026370

Mój brat zmarł miesiąc temu, pozostawiając po sobie mieszkanie z kredytem oraz kilka innych zobowiązań finansowych. Nie złożyłem oświadczenia o przyjęciu ani odrzuceniu spadku w ciągu 6 miesięcy od jego śmierci. Czy w takiej sytuacji automatycznie staję się spadkobiercą i odpowiadam za jego długi? Słyszałem, że jeśli się nie odrzuci spadku w terminie, to uznaje się go za przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza, ale nie jestem pewien, jak to działa w praktyce. Czy mogę jeszcze coś zrobić, aby uniknąć odpowiedzialności za jego zobowiązania? Dodam, że jestem jedynym krewnym w linii prostej, a brat nie pozostawił testamentu.

Odpowiedź serwisupobierzpismo.pl

Odpowiedź na pytanie dotyczące dziedziczenia długów

Status spadkobiercy

Jeśli nie złożyłeś oświadczenia o odrzuceniu spadku w ciągu 6 miesięcy od śmierci brata, zgodnie z art. 1015 Kodeksu cywilnego spadek uznaje się za przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza. Oznacza to, że odpowiadasz za długi brata, ale tylko do wartości odziedziczonego majątku.

Odpowiedzialność za długi

Jako spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza:
  • Nie odpowiadasz za długi swoim majątkiem osobistym

• Wierzyciele mogą dochodzić roszczeń tylko z majątku spadkowego

• Musisz sporządzić inwentarz spadkowy (wykaz aktywów i pasywów)
  • Możliwe działania

• Sprawdź termin - jeśli od śmierci brata minęło mniej niż 6 miesięcy, możesz jeszcze odrzucić spadek

• Złóż wniosek o stwierdzenie nabycia spadku - nawet jeśli termin minął, warto uregulować sytuację prawnie

• Zgłoś wierzycielom - poinformuj ich o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza
  • Co dalej?

Najpilniejsze jest sprawdzenie dokładnej daty śmierci brata - jeśli minęło mniej niż 6 miesięcy, natychmiast złóż oświadczenie o odrzuceniu spadku w sądzie rejonowym. Jeśli termin minął, skonsultuj się z prawnikiem w sprawie sporządzenia inwentarza i zabezpieczenia swoich interesów.

⚠️ Powyższa odpowiedź ma charakter informacyjny i nie stanowi porady prawnej. W ważnych sprawach skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Zadaj pytanie prawne

0/2000